Cheltuielile din FOAM pentru preparatele cardiovasculare au crescut cu peste 4 milioane de lei în noiembrie

  • 30 Decembrie 2021 12:17
Cheltuielile din FOAM pentru preparatele cardiovasculare au crescut cu peste 4 milioane de lei în noiembrie

Cheltuielile din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (FOAM) pentru preparate cardiovasculare compensate au înregistrat cea mai mare pondere. În luna noiembrie, pentru acestea s-au alocat cu 4,4 milioane de lei mai mult față de media pe zece luni ale anului 2021. Totodată, cheltuielile pacientului pentru medicamentele parțial compensate destinate tratamentului bolilor cronice a scăzut cu 57,3%, iar numărul de denumiri comerciale a medicamentelor oferite gratuit practic s-a dublat, de la 92 la 172 de poziții. Cifrele au fost prezentate într-o conferință de presă, transmite IPN.

Directorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Ion Dodon, a declarat că noua metodologie de calculare a sumelor fixe compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a dat rezultate pozitive. În 11 luni ale anului curent au beneficiat de medicamente compensate 712 mii de pacienți, dintre care 12,5 mii în luna noiembrie. În noiembrie, cheltuielile din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru preparate compensate eliberate s-au mărit cu aproape 9 milioane de lei față de luna precedentă, octombrie, când a fost în vigoare metodologia veche. Potrivit lui Ion Dodon, aceste cifre vorbesc despre eficiența noii metodologii și despre faptul că sporește accesul populației la medicamente și la realizarea drepturilor persoanelor asigurate în acest domeniu.

Secretarul de stat l Ministerului Sănătății, Zinaida Bezverhni, a declarat că noua metodologie a simplificat schema de acces la medicamente. S-a introdus rata de compensare de 100% la mediana prețului. Asta înseamnă că, de exemplu, din patru denumiri comerciale două vor fi gratuite. Dacă sunt șase denumiri comerciale, trei vor fi gratuite. Dacă pacienții pentru o cutie de Rosuvastatină, preparat pentru prevenirea complicațiilor maladiilor cardiovasculare, plăteau circa 100 de lei per cutie, acum dau mai puțin de 20 de lei. Pentru altă denumire comercială a aceluiași preparat, dacă pacienții plăteau 92 de lei, acum plătesc zece lei.

Noua metodologie de calculare a sumelor fixe compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021.

Pe lista medicamentelor compensate sunt 159 de denumiri de preparate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău