Cheltuieli neraportate în valoare de circa 4 milioane de lei și creșterea dependenței financiare de subvențiile bugetului de stat - principalele constatări Promo-LEX privind finanțarea partidelor politice în anul 2021

  • 23 Iunie 2022 16:38
Cheltuieli neraportate în valoare de circa 4 milioane de lei și creșterea dependenței financiare de subvențiile bugetului de stat - principalele constatări Promo-LEX privind finanțarea partidelor politice în anul 2021

Promo-LEX a estimat că pentru anul 2021, 18 partide politice din Republica Moldova nu au raportat cheltuieli de aproximativ 4 milioane de lei. Dintre acestea, cele mai multe au fost estimate pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) - 42%, Partidul Politic Șor (PPȘ) - 31%, Partidul Acasă Construim Europa (PACE) - 9% și Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - 6%.

Datele se conțin în Raportul de monitorizare Promo-LEX „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2021” prezentat recent de către Asociație.
Potrivit RAPORTULUI, cheltuielile estimate drept neraportate ar fi fost utilizate pentru remunerarea muncii (50%), locațiunea sediilor (18%), organizarea evenimentelor publice (17%), materiale promoționale și de presă (10%) și deplasări în țară și peste hotare (4%). Comparativ cu anul 2020, se constată o diminuare a cheltuielilor neraportate, care au fost estimate la 8,5 milioane de lei.

O altă constatare Promo-LEX se referă la veniturile partidelor politice. Comparativ cu perioadele anterioare, se atestă o creștere alarmantă a dependenței financiare a partidelor politice de subvențiile din bugetul de stat și o scăderea semnificativă a susținerii directe de către cetățeni. Astfel, in 2021, partidele politice și-au finanțat activitatea în proporție de 70% din alocațiile bugetului de stat (70%), donațiile financiare (23%), cotizațiile de membru de partid (3%) și altele (4%). În total, veniturile acumulate de 33 partide politice au constituit aproximativ 47 milioane de lei, dintre care 90% au fost raportate de 8 formațiuni și doar 10% - de celelalte 25 partide. Cele mai multe venituri au fost raportate de PAS – 25%, PSRM – 19% și PN – 12%.

În opinia Promo-LEX, partidele politice trebuie să depună eforturi mai mari pentru colectarea cotizațiilor și donațiilor, fapt ce ar responsabiliza membrii de partid și ar motiva implicarea financiară a cetățenilor în activitatea partidelor, prin efectuarea informată și benevolă a donațiilor.
Aceasta se impune si mai pregnant în condițiile în care, în ultimii doi ani, numărul membrilor de partid s-a dublat: de la 152.640 în anul 2019, la 304.713 în 2021 (inclusiv, datorită creșterii numărului de partide înregistrate de la 46, în 2019 – la 55, în 2021), pe când ponderea cotizațiilor și a donațiilor, din contra, a scăzut. Mai mult chiar, în situația în care prevederile statutare ale partidelor obligă achitarea cotizațiilor de membru, se pare că în unele cazuri, însăși liderii partidelor nu-și onorează obligația de plată a cotizațiilor. În 2021, cei mai mulți membri de partid au fost declarați de PPȘ (74.777 de membri), PACE (20.000 de membri), PSRM (15.399 de membri), PPPDA (14.000 de membri) și PAS (12.648 de membri).

Raportul conține un șir de recomandări pentru autorități, inclusiv Parlament, Guvern și CEC, de modificare și completare a legislației naționale. Astfel, Promo-LEX recomandă fortificarea capacitățile CEC în exercitarea atribuției de supraveghere și control a finanțării partidelor politice, prin alocarea resurselor necesare (financiare, materiale, de personal etc.). Formațiunilor politice li se recomanda să dezvolte procesul de colectare a cotizațiilor de membru și să încurajeze donatorii și cotizanții să efectueze plățile, în contul partidului, prin transfer bancar.

Amintim că, Asociația Promo-LEX a început monitorizarea procesului de finanțare a partidelor politice în anul 2015.
Raportul „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Retrospectiva anului 2021” a fost elaborat în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în Raport aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al finanțatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău