Cheltuieli neconforme și dubioase de miliarde de lei se regăsesc în auditul efectuat de Curtea de Conturi la „Moldovagaz”. În perioada 2011-2021 pierderile în rețea au fost de două miliarde de lei

  • 25 Ianuarie 2023 09:50
Cheltuieli neconforme și dubioase de miliarde de lei se regăsesc în auditul efectuat de Curtea de Conturi la „Moldovagaz”. În perioada 2011-2021 pierderile în rețea au fost de două miliarde de lei

Constatările raportului Curții de Conturi la „Moldovagaz” sunt deosebit de grave, susține deputatul PAS Radu Marian. Raportul de audit asupra cheltuielilor și investițiilor urmează să fie dezbătut în plenul Legislativului, transmite Radio Chișinău.

Marian menționează din spusele auditorilor publici, SA „Moldovagaz” a fost deschisă și cooperantă față de procesul de auditare. Astfel deputatul a publicat pe pagina sa de Facebook, constatările raportului, fiind calificate deosebit de grave.

„Ele sunt multe și o să le separ în 4 blocuri mari de constatări: investiții/cheltuieli neconforme și dubioase, risc mare de neveridicitate a datoriilor invocate de Gazprom către malul drept; situația din jurul rețelelor de distribuție: deși Moldovagaz deține sub 35% din rețele, compania moldo-rusă controlează în întregime rețeaua;  pierderile în rețea în valoare de 2 miliarde lei în perioada 2011-2021.

În această postare o să descriu cele mai importante constatări din blocul de investiții/cheltuieli dubioase în perioada 2011-2021:

- Investițiile nefundamentate de SA „Moldovagaz” și neacceptate de ANRE în scopuri tarifare au fost stabilite la 815 milioane lei. Atunci când investițiile sunt neacceptate de ANRE în tarif, înseamnă că necesitatea acestora pentru consumatori nu e clară, iar banii se transformă în pierderi pentru companie, lucru care pune în pericol capacitatea întreprinderii de a funcționa normal.

- Moldovagaz a cheltuit pentru construcția sediului de pe Pușkin 64 aproximativ 500 milioane de lei (costul estimat inițial al sediului erau de 230 milioane lei inclusiv TVA). Majoritatea documentelor, facturilor aferente construcției la construcție pur și simplu au dispărut. Sacii unde trebuiau sa fie documentele au fost găsiți într-o cameră cu sigiliul rupt în sediul Chișinău-Gaz, cu documentele dispărute/distruse. A fost început și un proces penal pe acest caz de către PCCOCS. Însă din spusele Directorului Moldovagaz, oamenii responsabili de aceste documente rămân în continuare în funcție. Acești 500 milioane NU au fost acceptați în tarif de către ANRE pentru că nu era clară necesitatea construcției acestor clădiri.

- O clădire administrativă din mun. Ungheni a fost construită la un cost de 20.7 milioane de lei, dar care nu este încă folosită sau dată în exploatare.

- Banii alocați pentru elaborarea unui soft informațional, pentru care s-au alocat 140 milioane lei, la fel nu au fost acceptați în tarif nici până astăzi, pentru că nu este clară pentru ANRE utilitatea acestor costuri.

- Efectuarea unor achiziții la suprapreț prin intermediari, cu achitarea unor adaosuri comerciale de circa 153 milioane lei mai mult față de valoarea bunurilor declarată în vamă.

- Nereguli la plata salariilor. ANRE a refuzat să accepte cheltuieli pentru plata salariilor în valoare de 246.2 milioane lei, pentru că nu erau justificate aceste plăți. Remunerarea oamenilor cu funcții de conducere a Moldovagaz (18 membri ai consiliului de observatori, de administrație și cenzori) reprezintă 23% din totalul bugetului pentru salarii. De asemenea, au fost angajați consilieri ai conducerii întreprinderii fără ca să fie clar cu ce aceștia se ocupă.

- Moldovagaz indirect a recunoscut neregulile, în momentul în care nu au depus la deducere la Serviciul Fiscal cheltuieli în valoare de 1 miliard lei.

Asta e doar începutul. În următoarea comunicare voi descrie neregulile care țin de al doilea subiect major, pretinsele datorii”, menționează Radu Marian.

Amintim că în cadrul audierilor raportului organizate marți, 24 ianuarie, la Parlament, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a precizat că majoritatea neconformităților înregistrate de auditori vizează perioada până a veni el  în funcție, adică până în 2019. Totuși, acesta a precizat că unele probleme au fost remediate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău