Charles Michel vrea ca tările UE să confiște activele rusești supuse sancțiunilor, iar banii să fie folosiți la reconstruirea Ucrainei

  • 06 Mai 2022 08:34
Charles Michel vrea ca tările UE să confiște activele rusești supuse sancțiunilor, iar banii să fie folosiți la reconstruirea Ucrainei

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a mărturisit că el dorește ca statele membre ale UE să confiște activele rusești supuse sancțiunilor, pentru ca Rusia să plătească astfel din pagubele provocate Ucrainei în timpul războiului.

Ideea sa, enunțată într-un interviu pe care l-a acordat agenției Interfax-Ukraina, vine în întâmpinarea unei propuneri asemănătoare a președintelui american Joe Biden, ce are în vedere confiscarea activelor oligarhilor ruși, relatează Politico. Michel a admis în același timp că un asemenea demers s-ar putea lovi de obstacole legale în statele membre, scrie digi24.ro.

"Personal, sunt absolut convins că este extrem de important nu doar să înghețăm activele rusești, ci și să facem posibilă confiscarea lor. În opinia mea, este o chestiune de onestitate, de a face acești bani disponibili, în special pentru reconstruirea țării (a Ucrainei - n.r.). Este o chestiune de onestitate, o chestiune de justiție'', consideră Charles Michel.

El a adăugat că a cerut serviciului juridic al Consiliului European să vină cu ''niște idei pentru a găsi o soluție legală conformă principiilor statului de drept care să faciliteze și să facă posibilă confiscarea activelor persoanelor care sunt sancționate de UE sau de alte state din lume''.

Însă este departe de a fi clar cum ar putea chiar și mai buni avocați ai UE să găsească o soluție magică pentru a pune în practică propunerea lui Charles Michel, mai scrie sursa citată de Agerpres. ''Va fi nevoie de timp (...) Este un proces lung și dificil'', a recunoscut Michel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău