CFR Cluj a învins Celtic și merge în 16-imile Europa League. Ardelenii, record de puncte pentru România în competițiile europene

  • 13 Decembrie 2019 08:30
CFR Cluj a învins Celtic și merge în 16-imile Europa League. Ardelenii, record de puncte pentru România în competițiile europene

CFR Cluj s-a calificat în șaisprezecimile de finală ale Europa League, joi seara, după ce a învins formația scoțiană Celtic Glasgow, scor 2-0, în ultima rundă din grupa E. Campioana României a încheiat grupa pe locul secund, cu 12 puncte.

CFR Cluj a deschis scorul în minutul 48, prin fundașul central Andrei Burcă, care a reluat cu capul, din interiorul careului, în urma unei lovituri de colț executată de Ciprian Deac. În minutul 70, ardelenii au dus scorul la 2-0, după reușita mijlocașului Damjan Djokovic. Croatul a primit de la Ciprian Deac și l-a învins pe portarul lui Celtic.

CFR Cluj, record de puncte pentru România în Europa League și Champions League

După victoria în fața campioanei Scoției, CFR Cluj a stabilit un record de puncte în Europa League pentru echipele românești, bifând 12 puncte. Recordul era deținut de FCSB, care a strâns, în 2012, 11 puncte într-o grupă cu Stuttgart, FC Copenhaga și FK Molde, scrie digisport.ro.

Tot echipa din Gruia deține și recordul de puncte în Champions League pentru o echipă din România. În sezonul 2012-2013, ardelenii au bifat 10 puncte în grupa cu Manchester United, Galatasaray și Braga, depășind astfel recordul Unirii Urziceni, echipă antrenată atunci tot de Dan Petrescu. Ialomițenii au strâns 8 puncte în Grupa G a sezonului 2009-2010, cu Sevilla, Stuttgart și Rangers.

Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj: A fost o seară unică pentru fotbalul nostru

Dan Petrescu, antrenorul celor de la CFR Cluj, a declarat, joi, în urma victoriei obținute de clujeni, în fața lui Celtic, în grupele Europa League, că este foarte mulțumit de evoluția elevilor săi, potrivit Mediafax.

„A fost o seară unică pentru fotbalul nostru. Nu știu când va mai veni această seară. Le-am spus băieților că trebuie să se autodepășească. Ca de obicei, în repriza a doua dominăm orice echipă. Am avut doar trei zile să pregătesc acest meci și cu toate astea jucătorii au fost de nota zece. Nu trebuie să avem probleme de loc și trebuie să avem puțin noroc.Puțină șansă îți trebuie mereu. Dacă vârful și portarul sunt în formă, ai șanse să câștigi orice meci. Îmi doresc cel mai mult să câștig meciul următor. Sper să fie o tragere bună pentru noi și să avem fanii alături de noi”, a declarat Dan Petrescu la Look Plus.

Ciprian Deac, CFR Cluj: Ne-am spus: Să facem istorie

Ciprian Deac a declarat, joi, în urma victoriei obținute de CFR Cluj, în fața lui Celtic, scor 2-0, în grupele Europa League, că nu a fost ușor să obțină calificarea în șaisprezecimile de finală ale turneului.

„A fost o victorie mare, dar ținând cont de unde am plecat, este și mai dulce victoria. Nu este ușor. Nivelul din România nu se compară cu ce se joacă în Europa. Înaintea meciului ne-am uitat unii la alții și ne-am spus: Să facem istorie!”, a declarat Ciprian Deac, la Look Plus.

Damjan Djokovic, CFR Cluj: Am reușit să obținem 12 puncte într-o grupă foarte tare

Damjan Djokovic, autorul celui de-al doilea gol al lui CFR Cluj în meciul cu Celtic a vorbit despre cât de importantă este calificarea obținută de formația sa în șaisprezecimile de finală ale Europa League.

„Mental a fost foarte greu. Când joci un meci în care și un punct e suficient, e greu când nu știi dacă trebuie să ataci 100% sau să stai mai mult să aștepți adversarul. Am făcut un meci bun, am câștigat contra unei echipe mari. Am reușit să facem 12 puncte într-o grupă foarte tare. Am așteptat foarte mult golul, trecuse mult de când nu mai marcasem. Cred că a venit într-un moment foarte important. Sincer, după tot drumul de calificare, unde am întâlnit adversari foarte tari, orice echipă e binevenită în șaisprezecimi. Presiunea a fost plăcută. Avem un grup cu experiență foarte mare. În ultimul an și jumătate am făcut treabă foarte bună în campionat, dar și în Europa”, a declarat Djokovic, la Digi Sport.

CFR și-a luat revanșa

CFR și-a luat revanșa după eșecul cu 0-2 din tur, chiar dacă a întâlnit o echipă fără mulți titulari, ardelenii reușind să încheie cu 12 puncte, un record pentru o echipă românească în grupele unei cupe europene.

Ardelenii aveau nevoie de un singur punct în acest meci sau ca Lazio să nu câștige la Rennes pentru a se califica în șaisprezecimile de finală și au reușit să își asigure biletul pentru faza următoare fără emoții, în condițiile în care Lazio a fost întrecută cu 2-0 în Hexagon.

CFR a făcut un joc bun, a evoluat atent, fără a risca prea mult și a profitat de două dintre oportunitățile pe care le-a avut.

Debutul meciului a fost unul de tatonare, iar prima situație cu un grad de periculozitate ridicat a fost șutul-centrare al lui Bolingoli (11), prins de Arlauskis.

Echipa antrenată de Dan Petrescu și-a creat prima mare ocazie de gol în min. 18, după o combinație între Omrani și Traore, primul a șutat din poziție bună, dar portarul a respins.

Bitton (32) l-a testat de la distanță, 35 de metri, pe Arlauskis, dar lituanianul a reținut.

Traore (36) a trimis cu capul peste poartă, la centrarea lui Deac, iar Bitton a blocat șutul lui Bordeianu (41).

Oaspeții au mai avut o șansă notabilă, prin Johnston (44), care a șutat de la 22 de metri, puțin alături, la capătul unei acțiuni personale.

CFR a presat în debutul reprizei secunde și rezultatele s-au văzut imediat. Traore (48) a tras din întoarcere, dar balonul a fost deviat de Ajer. La cornerul rezultat, Burcă a deschis scorul cu capul din centrarea lui Deac (48).

Clujenii au avut o nouă ocazie mare de gol în min. 51, când Deac a șutat din poziție ideală pe direcția lui Gordon, care a respins. Djokovic (57) a încercat să îl surprindă pe goalkeeper-ul lui Celtic, cu un șut din marginea careului, dar a fost imprecis.

Ntcham (65) a tras de la 30 m, însă Arlauskis a prins balonul.

Ultimele emoții ale campioanei României au fost risipite în min. 70, când Djokovic a reluat simplu din 5 metri recentrarea lui Deac.

CFR a mai avut două ocazii mari pe final, prin Deac (79), scăpat pe contraatac, dar Gordon a respins șutul, și prin Traore (90+2), al cărui șut a fost respins cu piciorul de Gordon.

Ardelenii au întâlnit-o pe Celtic și în turul al treilea preliminar al Ligii Campionilor, eliminând formația scoțiană după 1-1 în Gruia și un spectaculos 4-3 la Glasgow.

CFR Cluj își va afla adversara din șaisprezecimi la tragerea la sorți programată luni, la Nyon (14:00).

CFR Cluj - Celtic Glasgow 2-0 (0-0)
Au marcat: Andrei Burcă (48), Damjan Djokovic (70).
Stadionul ''Dr. Constantin Rădulescu'' - Cluj-Napoca
Europa League - Grupa E

Au evoluat echipele:

CFR Cluj: 87. Giedrius Arlauskis - 16. Mateo Susic, 3. Andrei Burcă, 92. Mike Cestor, 45. Mario Camora (căpitan) - 8. Damjan Djokovic (6. Luis Aurelio, 83), 37. Mihai Bordeianu, 19. Juan Culio - 10. Ciprian Deac (28. Ovidiu Hoban, 85), 90. Lacina Traore, 9. Billel Omrani (23. Cătălin Golofca, 73). Antrenor: Dan Petrescu.
Rezerve neutilizate: 1. Jesus Fernandez - 2. Alexandru Pașcanu, 7. Adrian Constantin Păun, 77. Ionuț Peteleu.

Celtic: 1. Craig Gordon - 13. Moritz Bauer, 2. Christopher Jullien (35. Kristoffer Ajer, 46), 6. Nir Bitton, 23. Boli Bolingoli - 41. Scott Robertson, 21. Olivier Ntcham (căpitan) - 11. Scott Sinclair, 16. Lewis Morgan (10. Vakoun Issouf Bayo, 67), 19. Mikey Johnston (77. Karamoko Dembele, 73) - 9. Leigh Griffiths. Antrenor: Neil Lennon.
Rezerve neutilizate: 65. Conor Hazard - 3. Greg Taylor, 49. James Forrest, 74. Grant Savoury.

Arbitru: Halis Ozkahya; arbitri asistenți: Ceyhun Sesiguzel, Ekrem Kan; al patrulea oficial: Alper Ulusoy (toți din Turcia)

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău