Cetățenii vor beneficia de medicamente și dispozitive medicale compensate în baza rețetei electronice.

  • 02 Aprilie 16:20
Cetățenii vor beneficia de medicamente și dispozitive medicale compensate în baza rețetei electronice.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a lansat astăzi Sistemul informațional automatizat „eRețeta pentru medicamente și dispozitive medicale compensate”.

Odată cu implementarea sistemului, rețeta pe suport de hârtie pentru medicamente și dispozitive medicale compensate va fi înlocuită cu un formular electronic. Rețeta electronică va oferi pacienților un acces mai rapid la medicamentele și dispozitivele medicale compensate prin reducerea timpului de așteptare la medic și în farmacie. Astfel, eRețeta va fi prescrisă atât de medicul de familie, cât și de orice medic specialist, inclusiv cei din cadrul unităților de primiri urgențe și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri paliative la domiciliu.

„eRețeta urmărește debirocratizarea sistemului de sănătate. Aceasta va facilita accesul pacientului la medicamentele și dispozitivele medicale compensate, dar și va ușura munca medicului și a farmacistului. Totodată, aceasta va reduce riscul erorilor medicale și fraudelor. Medicii din toate regiunile țării vor fi instruiți suplimentar privind utilizarea sistemului pentru a facilita procesul de prescriere a medicamentelor și dispozitivelor medicale”, a spus Ala Nemerenco.

La farmacie, cetățenii vor putea ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate cu prezentarea  buletinului de identitate. Pacientul va putea valorifica aceeași rețetă de mai multe ori - pe parcursul a trei vizite la farmacie. De asemenea, produsele compensate vor putea fi ridicate de la farmacie de către o persoană împuternicită de pacient.

„Unul dintre aspectele esențiale ale eRețetei este crearea unei baze de date complexe a tuturor rețetelor prescrise și eliberate, ceea ce asigură obținerea rapidă a informațiilor actualizate pentru medici și farmaciști. Această inovație va contribui la intensificarea procesului de digitalizare a sistemului de sănătate, la creșterea calității actului medical și la utilizarea rațională a medicamentelor. Începând cu 1 aprilie, sistemul este obligator în utilizare. Deocamdată mai sunt eliberate medicamente în baza rețetelor pe suport de hârtie scrise până la data de 31 martie, însă în curând termenul de valabilitate al acestora va expira”, a menționat Ion Dodon, directorul general al CNAM.

De asemenea, implementarea rețetei electronice va permite monitorizarea continuă a utilizării medicamentelor și a dispozitivelor medicale compensate, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu, precum și diminuarea erorilor umane în prescrierea, procesarea și eliberarea rețetelor.

Doar în prima zi de lansare, în baza eRețeta, 1 300 de persoane au beneficiat de peste 3 000 de medicamente și dispozitive medicale compensate, în sumă de 550 mii de lei. Elaborarea sistemului electronic a costat 3,4 mln de lei, bani alocați din bugetul de stat. Totodată, anterior, pentru procurarea hârtiei destinate rețetelor, anual erau cheltuiți 1,5 mln de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău