Cetățenii sunt chemați la un protest împotriva modificării sistemului electoral

  • 20 Mai 2017 13:45
Cetățenii sunt chemați la un protest împotriva modificării sistemului electoral

Societatea civilă organizează duminică, 11 iunie, o acțiune de protest în scuarul Parlamentului împotriva modificării sistemului de vot. Manifestanții vor cere Partidului Democrat să renunțe la promovarea inițiativei privind votul uninominal, iar Partidului Socialiștilor să renunțe la proiectul sistemului electoral mixt.

Directorul executiv al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Arcadie Barbăroșie, a declarat sâmbătă, 20 mai, la o conferință de presă la IPN, că PDM și PSRM au comasat cele două inițiative legislative, încălcând grav normele parlamentare. Potrivit lui Barbăroșie, votul mixt este un atac la democrația Republicii Moldova, care și așa este șubredă, iar votul uninominal va permite accederea în legislativ doar a partidelor politice care au resurse administrative și financiare. „Vă invităm pe toți în scuarul Parlamentului la protest, protest în care vom cere să fie anulate, să nu fie aprobate proiectele de legi privind votarea uninominală, privind votarea mixtă. Noi vom cere ca acest sistem de vot pe care îl avem aici în țară, sistemul bazat pe liste de partid, să fie curățat, perfecționat și utilizat în viitor”, a declarat Arcadie Barbăroșie.

Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a făcut apel către instituțiile statului, în special către Ministerul Afacerilor Interne, să nu restricționeze accesul cetățenilor care vor să vină din raioane la protest. „La 14 mai, statul a încălcat dreptul cetățenilor la întrunire. La fiecare 30 de kilometri, șoferii de rute erau opriți și verificați dacă nu aduc oameni la protest. Unii au primit amenzi că circulau cu 15 minute mai devreme decât graficul stabilit. Trenurile au fost oprite. Asemenea lucruri se întâmplă de fiecare dată când la Chișinău au loc manifestații împotriva regimului de la guvernare”, a remarcat Dumitru Alaiba.

Vladislav Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice, a subliniat faptul că PDM a adunat semnături de la cetățeni în susținerea revocării deputaților care nu-și onorează mandatul, dar prin comasarea proiectului democraților cu inițiativa PSRM nu mai este posibil acest lucru. „Parlamentul European ne spune că proiectul este prost. Experiența României și Ucrainei ne confirmă că astfel de schimbări duc doar la coruperea și mai mare a alegătorilor și la înrăutățirea situației democratice în țară. PDM și PSRM merg înainte. Eu nu cred că toată națiunea poate fi prostită”, a spus Gribincea.

Expertul Sergiu Tofilat a insistat că noua acțiune de protest este organizată pentru a nu permite degradarea și transformarea Republicii Moldova într-un stat autoritar. „Trebuie să fim fermi împotriva tentativei PDM și PSRM de a ne fura alegerile și a tentativei de menținere a lui Plahotniuc la guvernare încă mulți ani înainte. Este de datoria noastră să ne apărăm țara”, a declarat Tofilat.

Potrivit analistului Alexei Tulbure, schimbarea sistemului electoral urmărește accederea în Parlamentul Republicii Moldova a unui partid discreditat și care dorește împingerea statului într-o dictatură în inima Europei. „Prin protestul din 11 iunie continuăm să opunem rezistență proceselor antidemocratice promovate de clanul oligarhic „Plahotniuc”. Veniți că contribuim la eliberarea statului de sub controlul politic”, a chemat Alexei Tulbure.

Câteva mii de oameni au protestat pe 14 mai în fața împotriva modificării sistemului electoral.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău