Cetățenii români nu sunt de acord cu prezența refugiaților pe teritoriul țării

  • 09 Aprilie 2016 08:56
Cetățenii români nu sunt de acord cu prezența refugiaților pe teritoriul țării

Mai mult de jumătate din români nu sunt de acord cu prezența refugiaților pe teritoriul României, arată concluziile unui raport de cercetare realizat de Asociația Pro Democrația și prezentat pe 8 aprilie într-o dezbatere la București.

De asemenea, majoritatea celor chestionați sunt împotriva cotelor de refugiați impuse pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene și consideră că aceștia ar trebui plasați în tabere speciale. De altfel, valul de refugiați cu care se confruntă Europa a dus la reformarea regulamentelor privind acordarea de azil, dar a pus în discuție crearea unei structuri europene de protecție a granițelor externe, după cum transmite Carmen Gavrilă.

Raportul de cercetare realizat de Asociația Pro Democrația arată că 45% dintre români asociază criza refugiaților cu războiul social, 31% cu conflicte religioase, iar aproape jumătate dintre români se simt în nesiguranță în contextul crizei refugiaților. De asemenea, cei mai mulți români sunt împotriva cotelor de refugiați impuse pentru fiecare stat membru, iar peste jumătate consideră că refugiații ar trebui plasați în tabere speciale. Astfel de opinii nu sunt specifice doar românilor, iar la nivelul Uniunii, criza migranților a dus la un proces de reformare a regulamentelor europene în materie de azil. 
 

Cristian Preda, europarlamentar din grupul Popularilor: Un mecanism de corecție a regulamentului Dublin ar însemna că se menține regula fundamentală potrivit căreia primești azil în țara în care pui piciorul, dar în condițiile în care o țară e sub presiunea unui val de imigranți, atunci intră în funcțiune un mecanism de relocare către state membre. 
 

În mai multe state europene, nu doar în România, populația a asociat criza migranților cu scăderea siguranței și cu terorismul, mai ales după atentatele din Franța și Belgia. Doru Claudian Frunzulică, europarlamentar în grupul socialiștilor, a explicat că în prezent, Uniunea Europeană are de ales între corectitudine politică și securitatea propriilor cetățeni. 
 

Doru Claudian Frunzulică: Imigranții care ajung în Europa trebuie să știe că ei trebuie să respecte legile, regulile și valorile europene. 

Eliodor Pârvu, de la Direcția Azil și Integrare din Inspectoratul General pentru Imigrări, a arătat că până acum, în România, media cererilor de azil a fost de 1.200-1.300 pe an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău