Cetățenii Republicii Moldova vor trebui să facă față unui val de noi scumpiri. BNM estimează o creștere accentuată a ratei inflației
-
08 Noiembrie 2021 12:59
Cetățenii Republicii Moldova vor trebui să facă față unui val de noi scumpiri, să fie atenți la cât și pe ce vor cheltui banii, iar autoritățile ar trebui să se gândească la mai multe măsuri compensatorii pentru populație. Avertismentele și recomandările vin din partea experților economici, în contextul raportului Băncii Naționale (BNM) care estimează o creștere accentuată a ratei inflației, mai ales în prima jumătate a anului viitor, transmite Radio Chișinău.
Ultimul raport al Autorității Bancare Centrale estimează că rata inflației va crește rapid în trimestrul trei al anului viitor chiar și cu până la peste 15 procente. În aceste condiții vor crește și prețurile la bunuri și servicii, spune Alexandru Fală, director de program din cadrul Centrului analitic independent, „ExpertGrup”.
„Ar însemna că anul viitor ne așteaptă o creștere medie a prețurilor la bunuri și servicii cu peste 10 la sută. Singura metodă prin care poți să te protejezi de creșterea prețurilor este creșterea veniturilor. Parțial, Guvernul a intervenit sau va interveni, dar dacă nu vor fi creșteri substanțiale a veniturilor populației în anul viitor, evident că efectul scumpirilor va fi unul mai puternic resimțit, lumea mult mai tare va resimți aceste scumpiri.”
Expertul economic Viorel Gârbu consideră că inflația va diminua capacitatea de cumpărare a cetățenilor și recomandă autorităților să se preocupe de majorarea salariilor și alocațiilor sociale.
„În primul rând înseamnă scăderea puterii de cumpărare a populației și e o scădere foarte pronunțară. 15% - 14%, cifrele care figurează în raportul BNM, sunt cifre alarmante, care trebuie să ne pună pe gânduri. În primul rând, autoritățile trebuie să se pregătească să vină cu măsuri de compensare. Vor trebui ajustate plățile cu carter social, dar și salariile bugetarilor. Presupun că cetățenii vor amâna achiziția de imobile, pentru că vor exista cheltuieli prioritare, ce țin de acoperirea cheltuielilor minime de consum și atunci nu te mai gândești la imobile.”
Viorel Gârbu le recomandă cetățenilor să fie atenți cât și pe ce își vor cheltui banii anul viitor.
„Comportamentul cetățenilor trebuie să fie mult mai precaut. Eu regret faptul că autoritățile nu informează cetățenii și nu le cer să fie mai atenți cu bugetele proprii, fiindcă ne așteaptă o perioadă mai dificilă.”
Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a declarat, recent, într-un interviu pentru Agerpres, că fenomenul inflației majore, la nivel mondial, le dă bătăi de cap tuturor băncilor centrale, acestea fiind în dilemă cum să acționeze. Armașu a precizat că BNM va avea o politică monetară ”calibrată”. Ultima decizie a Băncii Centrale a fost să nu majoreze rata de bază, astfel încât să încetinească, potrivit BNM, ritmul de creștere a prețurilor.