Cetățenii Republicii Moldova nu vor îngheța la iarnă, indiferent de politica concernului rus Gazprom / Opinie

  • 01 August 2022 13:02
Cetățenii Republicii Moldova nu vor îngheța la iarnă, indiferent de politica concernului rus Gazprom / Opinie

Cetățenii Republicii Moldova nu vor îngheța la iarnă, indiferent de politica concernului rus Gazprom, și Chișinăul va cere ajutor în cazul unei amenințări militare, sunt principalele concluzii în urma vizitei președintei Maia Sandu la București, potrivit comentatorului politic Nicolae Negru, transmite Radio Chișinău.

Agenda vizitei președintei Maia Sandu la București a fost determinată de condițiile în care s-a pomenit Rep. Moldova după agresiunea rusă și invadarea Ucrainei.  Există pericolul sistării furnizării gazelor naturale din Rusia, prețurile cresc galopant ceea ce afectează nu doar economia dar și starea socială a populației. Președinta Maia Sandu a mers la București pentru a cere ajutorul României în cazul în care concernul rus Gazprom va sista livrările de gaze, iar răspunsul a fost unul afirmativ, a comentat analistul politic Nicolae Negru.

”Răspunsul a fost că România nu va lăsa Rep. Moldova, că au fost discutate toate scenariile posibile, cele mai bune și cele mai rele și România va rămâne un garant al faptului că Rep. Moldova se va menține pe linia de plutire și că cetățenii nu vor îngheța la iarnă. ”

”Domnul Klaus Iohannis a vorbit despre sinceritatea, profunzimea, trăinicia acestor relații. Unele lucruri au fost făcute și asta e foarte bine cum ar fi Gazoductul Iași-Chișinău. În cazul în care Gazpromul închide robinetul la gaze desigur nu vom putea ieși din situație dacă nu ar exista acest gazoduct. Totodată se lucrează asupra conexiunilor rețelelor electrice dintre Rep. Moldova și multe alte lucruri care ne permit să privim cu optimism aceste relații pe mai departe”

Maia Sandu a mai declarat la București că va cere ajutor în cazul unui atac militar. Nicolae Negru a apreciat poziția șefei statului și a guvernării PAS care s-a decis să ceară ajutor în asemenea situații și să renunțe la termenul de neutralitate:

”Maia Sandu a declarat la conferința de presă că va cere ajutorul României în cazul în care tancurile rusești vor trece Râul Nistru. Care a fost răspunsul noi nu știm dar am putea presupune că va exista și în acest sens un ajutor din partea României. Mai există desigur forțe politice care pledează pentru așa-zisa neutralitate, adică să nu fim nici cu unii nici cu alții. O asemenea poziție supune riscuri până la aceea că Rep. Moldova își poate pierde suveranitatea și independența. Statul Rep. Moldova se poate transforma într-o ficțiune. ”

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute președinta Maia Sandu a efectuat o vizită oficială la București, prima după decizia istorică a Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău