Cetățenii Republicii Moldova, care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările UE, pot să înregistreze certificatul în sistemul electronic național de vaccinare

  • 10 Noiembrie 2021 13:15
Cetățenii Republicii Moldova, care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările UE, pot să înregistreze certificatul în sistemul electronic național de vaccinare

Cetățenii Republicii Moldova care s-au vaccinat împotriva COVID-19 în țările Uniunii Europene au posibilitatea să își înregistreze certificatul european de vaccinare în sistemul electronic național de vaccinare al Republicii Moldova (SIA RVC-19) și să descarce, verifice online Certificatul COVID valabil în țara noastră și peste hotare. În acest fel, Ministerul Sănătății își propune să îmbunătățească evidența acoperirii vaccinale și riscul de răspândire a virusului Sars COV 2. De asemenea, scopul este de a alinia certificatele internaționale cu certificatele naționale de vaccinare împotriva COVID-19 și de a oferi posibilitatea tuturor cetățenilor să își administreze doza de rapel în Republica Moldova potrivit tuturor rigorilor necesare, anunță Ministerul Sănătății.

Acțiunea a fost posibilă cu suportul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Organizația Mondială a Sănătății.

Mai exact, pentru a încărca certificatul de vaccinare eliberat de orice țară UE în sistemul informațional al țării noastre, cetățenii trebuie să acceseze platforma: www.certificate-covid.gov.md și să selecteze butonul „Încarcă certificatul COVID-19 de peste hotare”. La fel, link-ul de încărcare poate fi obținut, accesând platforma www.vaccinare.gov.md, secțiunea „Descarcă certificat COVID-19” sau www.ansp.md, secțiunea „Certificat COVID-19”.

Astfel, e necesar să avem acces la internet și un dispozitiv cu cameră video, astfel încât să putem scana codul QR certificatului de vaccinare printat sau în format electronic. Pentru a verifica, autentifica certificatul de vaccinare, vom poziționa codul QR în raza de acțiune a camerei video. După scanare, vom putea vizualiza datele care se conțin în certificatul eliberat peste hotare. Ulterior, va trebui să completăm câteva spații obligatorii: IDNP, numele raionului/municipiului, localității și instituției medicale conform adresei de domiciliu în Republica Moldova. Pentru finalizarea procesului, vom selecta butonul „Salvează”. După ce procedura de omologare s-a desfășurat cu succes, vom putea descărca sau verifica certificatul COVID-19.

„Ministerul Sănătății, instituțiile subordonate și partenerii de dezvoltare depun toate eforturile pentru a oferi tuturor cetățenilor vaccinați împotriva COVID-19 posibilitatea de a avea acces la certificatul COVID-19 indiferent de țara unde s-a vaccinat. Mai mult, noul serviciu ne oferă undă verde pentru a beneficia de doza de rapel în Republica Moldova, chiar dacă prima doză a fost administrată peste hotare și în același timp să fim înregistrați în sistemul electronic național. Totodată, vom putea să asigurăm o evidență mai actuală privind rata de vaccinare, situația epidemiologică, precum și să prevenim, combatem fenomenul falsificării certificatelor de vaccinare.

Îndemnăm toți cetățenii care s-au vaccinat în țările UE să își încarce certificatul de vaccinare în sistemul nostru electronic. Procedura e foarte simplă și poate fi realizată timp de aproape 60 de secunde.  La fel, vă rugăm să contribuiți la răspândirea corectă a acestor informații, distribuind link-ul de încărcare a certificatului străin https://certificate-covid.gov.md/ prin intermediul tuturor surselor de comunicare online: Email, Viber, Facebook, Instagram și altele. Doar împreună putem opri pandemia”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, 893013 de persoane au încheiat schema completă de imunizare în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău