Cetățenii din Republica Moldova stabiliți în Slovenia vor putea beneficia de pensii și de alte indemnizații sociale

  • 10 Aprilie 16:59
Cetățenii din Republica Moldova stabiliți în Slovenia vor putea beneficia de pensii și de alte indemnizații sociale

Moldovenii stabiliți în Republica Slovenia vor putea benefica de pensii și de alte indemnizații sociale. În ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierii Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Slovenia.

Scopul documentului este de a asigura un cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranți din Republica Moldova, care au trăit sau au muncit pe teritoriul țării noastre sau al Republicii Slovenia, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Astfel, vor putea beneficia de pensii sau alte indemnizații angajații, lucrătorii independenți, lucrătorii detașați, personalul misiunilor diplomatice și posturilor consulare etc.

Respectivele persoane vor putea primi pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, precum și pensii de urmaș.

Pensiile vor fi calculate conform principiului proporțional. Astfel, fiecare stat va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu.

Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 state, iar 16 dintre ele sunt în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:2,06 m/s
Fri
28
Sat
27
Sun
22
Mon
24
Tue
27
Arhivă Radio Chișinău