Cetățenii ar putea achita o nouă TAXĂ lunară

  • 29 Iunie 2016 13:15
Cetățenii ar putea achita o nouă TAXĂ lunară

Cetățenii ar putea achita o taxă lunară pentru finanțarea instituțiilor publice ale audiovizualului, așa cum se procedează în mai multe țări, potrivit proiectului noului Cod al Audiovizualului aprobat miercuri, 29 iunie, de Comisia parlamentară pentru mass-media. Noul document conține mai multe prevederi ce țin de reformarea radiodifuzorilor publici, noi condiții de plasare a publicității,…

Cetățenii ar putea achita o taxă lunară pentru finanțarea instituțiilor publice ale audiovizualului, așa cum se procedează în mai multe țări, potrivit proiectului noului Cod al Audiovizualului aprobat miercuri, 29 iunie, de Comisia parlamentară pentru mass-media. Noul document conține mai multe prevederi ce țin de reformarea radiodifuzorilor publici, noi condiții de plasare a publicității, dar și a activității Consiliului Coordonator al Audiovizualului.

Autorii propun ca radiodifuzorii publici, adică Teleradio-Moldova și Teleradio-Găgăuzia să-și formeze o parte din buget din contul unor taxe lunare care vor fi plătite de către cetățeni, așa cum se procedează în mai multe state europene. Scopul acestor modificări este asigurarea unei mai mari independențe a instituțiilor respective.

Această prevedere a provocat însă dezbateri, unii deputați considerând-o abuzivă.

În document se mai propune separarea postului național de radio de cel de televiziune, care în prezent fac parte din aceeași companie, iar directorii celor două instituții să fie numiți pe un termen de 7 ani, față de cinci ani în prezent. De asemenea, actualul Consiliu Coordonat al Audiovizualului, care reglementează activitatea în domeniu, să fie redenumit Consiliul Audiovizualului și să fie compus din cinci membri față de nou în prezent.

Proiectul propune noi definiții și noțiuni, precum și condiții mai clare pentru plasarea publicității, însă pentru ca acestea să fie aplicate, va fi necesară modificarea mai multor legi, a explicat directorul executiv al Asociației Presei Electronice, Ion Bunduchi.

Unii deputați au criticat proiectul, susținând că noua lege nu va rezolva problemele din domeniul audiovizualului.

Guvernarea însă speră că proiectul respectiv va fi votat până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

Amintim că actualul Cod al Audiovizualului este în vigoare din anul 2006.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău