Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele (Revista presei)

  • 16 August 2017 09:47
Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele (Revista presei)

Revista presei din 16 august 2017

„Dacă guvernarea va reveni în toamnă asupra sistemului mixt și va introduce turul doi pentru alegerea deputaților în circumscripții uninominale, aceasta ar putea fi o tentativă de a reface relațiile cu Uniunea Europeană„, crede comentatorul politic, Igor Volnițchi, citat de Tirbuna. Totodată, el crede că ar putea izbucni un război politic pe bune, nu regizat, între președintele Igor Dodon și socialiștii pe de o parte și democrații lui Vlad Plahotniuc pe cealaltă parte, deoarece votarea într-un singur tur ar avantaja socialiștii.

„Misiunea trasată de Moscova actualului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este una cât se poate de clară și „foarte bine pusă la punct”: câștigarea în 2018 a Legislativului de la Chișinău, susține fostul ministru al Apărării Anatol Șalarul, citat de Timpul. El susține că, indiferent cine a fost la manetele Kremlinului, politica externă a Rusiei, în privința fâșiei separatiste din stânga Nistrului, a rămas una și aceeași: „Rusia vrea în Transnistria un cap de pod, un nou Kaliningrad cu care să amenințe”. În ceea ce îl privește pe Igor Dodon, Anatol Șalaru a precizat că în orice țară ar merge, președintele Republicii Moldova „tot interesele Rusiei le promovează”.

Ghimpu îi răspunde lui Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție: Credeți că lumea nu înțelege pentru ce Nistor Grozavu a ajuns „Primar interimar”?! – titrează Timpul, care preia un text semnat de liderul PL. Potrivit acestuia, dosarul lui Dorin Chirtoacă este unul politic. 

Ziaristul Pavel Păduraru de la Timpul deplânge vremurile când „jurnaliștii din R.Moldova reprezentau un front comun și luptau pentru o singură idee – de a debarca regimul comunist… Atunci eram cu toții uniți într-un gând, fiind convinși că R. Moldova trebuie salvată cu orice preț de această pacoste, care ne transporta încet, dar sigur, din epoca modernă în veacul cămilei… Cu o presă atât de divizată, nu are sens să ne revoltăm că nu avem opoziție. Atâta timp cât ideea comună lipsește, nu ne unește altceva decât dezamăgirea prin care am trecut cu toții. Liberali sau comuniști, democrați sau socialiști, toți au devenit în percepția noastră aceeași mâncare de pește. Însăși dezamăgirea, prin esență, separă oamenii, nicidecum nu-i apropie. Iar, în același timp, cineva profită de noi la fel ca și până în 2009”.

Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele, atenționează FMI. Portalul Mold-street scrie că Republica Moldova este codașă la nivel european în atragerea investițiilor străine, iar pentru a contribui la sporirea atractivității investiționale a țării autoritățile s-au gândit să facă uz de un instrument utilizat de mai multe state – acordarea cetățeniei prin investiție. Ziarul amintește că la modificarea legii cetățeniei, CNA a nuanțat mai multe riscuri, iar proiectul privind modalitatea de implementare a normelor de acordare a cetățeniei prin investiție pregătit recent de Ministerul Justiției a generat critici dure din partea organizațiilor anti-corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău