Cetăţenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele (Revista presei)

  • 16 August 2017 09:47
Cetăţenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele (Revista presei)

Revista presei din 16 august 2017

„Dacă guvernarea va reveni în toamnă asupra sistemului mixt şi va introduce turul doi pentru alegerea deputaţilor în circumscripţii uninominale, aceasta ar putea fi o tentativă de a reface relațiile cu Uniunea Europeană„, crede comentatorul politic, Igor Volniţchi, citat de Tirbuna. Totodată, el crede că ar putea izbucni un război politic pe bune, nu regizat, între președintele Igor Dodon și socialiștii pe de o parte și democrații lui Vlad Plahotniuc pe cealaltă parte, deoarece votarea într-un singur tur ar avantaja socialiștii.

„Misiunea trasată de Moscova actualului preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este una cât se poate de clară şi „foarte bine pusă la punct”: câştigarea în 2018 a Legislativului de la Chişinău, susține fostul ministru al Apărării Anatol Şalarul, citat de Timpul. El susţine că, indiferent cine a fost la manetele Kremlinului, politica externă a Rusiei, în privinţa fâşiei separatiste din stânga Nistrului, a rămas una şi aceeaşi: „Rusia vrea în Transnistria un cap de pod, un nou Kaliningrad cu care să ameninţe”. În ceea ce îl priveşte pe Igor Dodon, Anatol Şalaru a precizat că în orice ţară ar merge, preşedintele Republicii Moldova „tot interesele Rusiei le promovează”.

Ghimpu îi răspunde lui Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție: Credeți că lumea nu înțelege pentru ce Nistor Grozavu a ajuns „Primar interimar”?! – titrează Timpul, care preia un text semnat de liderul PL. Potrivit acestuia, dosarul lui Dorin Chirtoacă este unul politic. 

Ziaristul Pavel Păduraru de la Timpul deplânge vremurile când „jurnaliștii din R.Moldova reprezentau un front comun și luptau pentru o singură idee – de a debarca regimul comunist… Atunci eram cu toții uniți într-un gând, fiind convinși că R. Moldova trebuie salvată cu orice preț de această pacoste, care ne transporta încet, dar sigur, din epoca modernă în veacul cămilei… Cu o presă atât de divizată, nu are sens să ne revoltăm că nu avem opoziție. Atâta timp cât ideea comună lipsește, nu ne unește altceva decât dezamăgirea prin care am trecut cu toții. Liberali sau comuniști, democrați sau socialiști, toți au devenit în percepția noastră aceeași mâncare de pește. Însăși dezamăgirea, prin esență, separă oamenii, nicidecum nu-i apropie. Iar, în același timp, cineva profită de noi la fel ca și până în 2009”.

Cetăţenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele, atenționează FMI. Portalul Mold-street scrie că Republica Moldova este codașă la nivel european în atragerea investițiilor străine, iar pentru a contribui la sporirea atractivității investiționale a țării autoritățile s-au gândit să facă uz de un instrument utilizat de mai multe state – acordarea cetățeniei prin investiție. Ziarul amintește că la modificarea legii cetățeniei, CNA a nuanțat mai multe riscuri, iar proiectul privind modalitatea de implementare a normelor de acordare a cetățeniei prin investiție pregătit recent de Ministerul Justiției a generat critici dure din partea organizațiilor anti-corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
24 °C
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,5 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău