Cetățeni ruși au achitat 37.000 de euro pentru a redobândi ilegal cetățenia României. Procurorii au transmis dosarul în judecată
-
11 Decembrie 2018 11:23
Un alt dosar privind redobândirea frauduloasă a cetățeniilor românești, transmis în judecată, anunță Procuratura Anticorupție.
Potrivit unui comunicat al instituției, la începutul anului 2016, gestionarul unei companii private ce activa sub paravanul prestării serviciilor de consultanță juridică și partenerii acestuia, susținând că au influență asupra persoanelor publice străine din cadrul Consulatului României din Ucraina și Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, au pretins și primit suma de 37 000 de euro de la o familie de cetățeni ruși, dintre care 27 000 euro și i-a însușit personal, iar restul revenindu-le complicilor.
„În schimbul banilor, învinuitul promitea să influențeze autoritățile române să accepte depunerea dosarelor pentru redobândirea cetățeniei române de către cetățenii Federației Ruse și copilul minor al acestora, ce și-au atribuit în baza unor acte cu o veridicitate nestabilită calitatea de subiecți ce au pierdut cetățenia română, și o pot redobândi prin efectul repatrierii, inclusiv în lipsa acestora.
Mai mult, învinuitul își asuma ca dosarele solicitanților să fie lucrate în regim prioritar și nu în ordinea înregistrării lor, aprobarea ordinului de acordare a cetățeniei române, precum și depunerea fără rând a jurământului de credință față de Statul Român”, precizează reprezentanții Procuraturii Anticorupție.
De asemenea, în comunicat se mai spune că cetățenii ruși au obținut cetățenia română, cu transcrierea actelor de naștere și căsătorie în Registrul de stare civilă a României, și perfectarea pașapoartelor române, cu ridicarea lor în luna august 2017.
Învinuitul nu și-a recunoscut vina, iar dacă acesta va fi găsit vinovat, riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 6000 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani. Pe bunurile mobile și imobile ale acestuia a fost aplicat sechestru în mărime de 1 059 716 lei.
Amintim că, procurorii anticorupție au deferit justiției, în luna iunie curent, cauzele penale în privința celorlalți patru complici ai învinuitului, la moment acestea fiind examinate în fond de instanța de judecată.