Cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Rusia cer ca alegerile din 20 octombrie să nu fie recunoscute. MAE de la Chișinău a avertizat că în Rusia au loc încercări de a se pune la îndoială legitimitatea scrutinului

  • 17 Octombrie 10:36
Cetățeni ai Republicii Moldova aflați în Rusia cer ca alegerile din 20 octombrie să nu fie recunoscute. MAE de la Chișinău a avertizat că în Rusia au loc încercări de a se pune la îndoială legitimitatea scrutinului

Cetățeni ai Republicii Moldova care trăiesc în Rusia, nemulțumiți de numărul mic de secții de votare, au depus la Ambasada Republicii Moldova la Moscova o petiție în care, printre altele, au cerut ca alegerile prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană, programate pentru 20 octombrie, să fie declarate ilegale, scrie RIA Novosti. Anterior, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a anunțat că în Rusia există încecări de de a fi pusă la îndoială legitimiatea scrutinului din 20 octombrie.

Sursa citată menționează că CEC din Republica Moldova a insistat să fie deschise în Rusia cinci secții de votare - două la Moscova și câte una la Sankt Petersburg, Surgut și Jaroslavl. Totuși, Ministerul moldovean de Externe insista asupra posibilității deschiderii a numai două dintre ele, cele de la Moscova, motivând acest lucru prin considerente de securitate.

Anterior, purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a comunicat că în Rusia trăiesc aproximativ jumătate de milion de cetățeni ai Republicii Moldova, în vreme ce CEC a țării a alocat pentru scrutinul pentru alegerile prezidențiale și pentru referendum numai 10.000 de buletine de vot pentru teritoriul Rusiei.

Petiția a fost semnată de peste 2.000 de persoane și este adresată președintelui CEC din Republica Moldova, Angelica Caraman, și ambasadorului Republicii Moldova în Rusia, Lilian Darie. Petiția conține mai multe cereri, inclusiv un apel adresat Curții Constituționale de a verifica acțiunile președintelui moldovean.

Reprezentanții diasporei au adăugat că petiția, cu cele 95 de liste cu semnăturile atașate, a fost înmânată astăzi misiunii diplomatice moldovenești. Lucrătorii de la ambasadă au primit petiția, dar nu au precizat un eventual termen pentru examinarea acesteia.

Amintim că ieri, 16 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a anunțat că a luat notă cu preocupare de informațiile apărute în spațiul public despre încercări de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot din Federația Rusă.

Considerăm că scopul acestor încercări este de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului”, a declarat MAE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Fri
7
Sat
7
Sun
9
Mon
10
Tue
11

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău