Cetatea Soroca, restaurată în cadrul proiectului transfrontalier ”Bijuterii Medievale”
-
19 Mai 2015 15:31
Cetatea Sorocii a fost redeschisă după ce a fost renovată din banii Uniunii Europene.
Cu această ocazie, la Soroca a fost sărbătorită și Ziua Europei, fiind amenajat și un orășel european cu standuri ale țărilor membre ale Uniunii Europene și ale proiectelor europene implementate în Republica Moldova.
Construită în secolul al XV-lea, Cetatea Sorocii a fost renovată și redeschisă pentru turiști și locuitorii orașului, care au venit în număr mare să o admire.
Proiectul de reconstrucție a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care a oferit 2 milioane de euro. Este unul dintre cele mai importante rezultate ale suportului pe care îl acordă Uniunea Europeană Republicii Moldova, având o valoare istorică incontestabilă, a declarat ambasadorul Pirkka Tapiola.
„Admirăm această cetate ca pe un obiect frumos de arhitectură, dar care a fost cândva un obiect cu destinație militară. Și este simbolic faptul că sărbătorim Ziua Europei prin restaurarea unui fost obiect militar, care astăzi a devenit un muzeu, o parte a istoriei”, a declarat Pirkka Tapiola.
Cel care a avut ideea restaurării cetății este directorul muzeului de la Cetatea Sorocii, Nicolae Bulat.
„A fost greu, foarte greu. Mulți n-au crezut în noi, mulți ne-au criticat și ne-au spus că n-o să ne iasă nimic, ca pe urmă să ne spună: știți, ne place! Ne dorim al doilea proiect, s-o restaurăm mai departe, am în vedere galeria din lemn. Și nu pentru noi, ci o facem pentru generațiile care vin după noi”, a mărturisit Nicolae Bulat.
Echipa de restauratori, ca a restabilit zidurile cetății după modelul original din secolul XV a venit de la Iași, aceasta fiind contribuția României în cadrul proiectului, a declarat Consul General al României la Bălți, Mihail Baciu.
„Sunt bucuros că ieșenii, care nu au restaurat numai ce-i aici, dar au restaurat și monumente istorice importante din România, iar talentul lor se vede după cum arată acum cetatea, au restaurat-o să arate exact ca în secolul XV, după documentele și imaginile pe care le avem de atunci”, a declarat Mihail Baciu.
Orașul Soroca va deveni un punct de atracție turistică, dispunând de valori istorice, culturale și umane, a subliniat președintele Nicolae Timofti, în cadrul discursului său.
„Oricine va veni aici, va avea ocazia să constate că poporul nostru a fost, este și va fi mereu expresia concentrată a ceea ce poartă numele de spirit european. Cetății Soroca i-a fost redată forma sa inițială. Este profund simbolic faptul că această revenire la origini a fost sprijinită din surse europene și realizată cu participarea restauratorilor de peste Prut”, a declarat Nicolae Timofti.
Cetatea Soroca a fost restaurată în cadrul proiectului transfrontalier ”Bijuterii Medievale”, care a inclus și renovarea cetăților Hotin și Suceava din România, în cadrul Programului operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova.