Cernobâlul, asediat de incendii forestiere, la 34 de ani de la accidentul nuclear

  • 26 Aprilie 2020 18:02
Cernobâlul, asediat de incendii forestiere, la 34 de ani de la accidentul nuclear

Peste 1.000 de pompieri lucrau duminică în zona de excludere contaminată de la Cernobâl, făcând eforturi de aproape de peste trei săptămâni pentru a stinge incendiile de pădure în regiune, în contextul împlinirii a 34 de ani de la catastrofa nucleară din 1986, potrivit dpa, citat de Agerpres.

Autoritățile au atribuit incendiile, care afectează zona nelocuită de lângă Cernobâl și din alte părți ale Ucrainei de mai multe săptămâni, vânturilor puternice și condițiilor anormale de secetă, după o iarnă lipsită de căderi semnificative de zăpadă.

Pompierii din zona Cernobâl, intrați în acțiune de la începutul lunii, s-au concentrat duminică asupra "izolării a două celile" de arbori fumegând și mărăcinișuri, a declarat Serviciul pentru Situații de Urgență într-un comunicat.

Experții de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenușa radioactivă din sol și astfel fumul potențial contaminat s-ar putea îndrepta spre Kiev, situat la numai 100 km de centrală.

Autoritățile au atribuit aerul poluat de fum la Kiev în ultimele zile incendiilor din regiunea vecină Jitomir, dar au asigurat că nivelul de radiații în Capitală se situează în limite acceptabile.Radiația de fond la Kiev este "stabilă" și nu depășește "valorile permise", a afirmat duminică Serviciul pentru Situații de Urgență, reluând o evaluare pe care a făcut-o în cursul săptămânii.

Reactorul nr.4 al centralei nucleare de la Cernobâl s-a supraîncălzit și a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. La început, URSS a trecut sub tăcere catastrofa nucleară, dar, după alerta dată de Suedia care identificase particule radioactive aduse din partea de est a URSS, Moscova a început evacuarea de urgență a sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de km2, a rămas nelocuită.

"În această zi, ne înclinăm în fața amintirii binecuvântate a acestor eroi care au salvat viitorul de pericolul radiației", a afirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care - însoțit de premierul Denis Șmâgal- s-a deplasat în zona centralei Cernobâl pentru a-i comemora pe lichidatorii accidentului de la Cernobâl. Cei doi înalți oficiali au depus flori la monumentul dedicat eroilor Cernobâlului, situat în apropierea reactorului nuclear care a explodat în 1986 și au păstrat un minut de reculegere.

"Dezastrul de la Cernobâl a fost, fără exagerare, un dezastru la scară mondială", a spus Zelenski într-un discurs pronunțat cu această ocazie. "Dezastrul servește nu doar ca o lecție amară a trecutului recent, ci de asemenea este un avertisment pentru viitor", a spus el. "Planeta Pământ este leagănul și casa întregii omeniri, iar păstrarea ei este responsabilitatea fiecărei persoane și datoria comună a tuturor națiunilor", a subliniat președintele Ucrainei.

El și-a exprimat "respectul profund" față de pompieri și alte persoane care lucrează în prezent în zonă pentru a "proteja aceste terenuri de noi catastrofe naturale".

Autoritățile ucrainene au dat asigurări că incendiile actuale nu pun în pericol structurile critice ale centralei accidentate de la Cernobâl, în special sarcofagul izolator din oțel și ciment care acoperă zona reactorului distrus.

În iulie 2019, la centrala nucleară de la Cernoâl a fost pus în funcțiune un nou sarcofag, care ar trebui să dureze cel puțin 100 de ani.

Zelenski urma după aceasta să inspecteze locurile incendiilor forestiere de lângă Cernobâl și să ofere distincții angajaților Serviciului pentru Situații de Urgență care depun eforturi pentru stingerea focului în zona de excludere de lângă Cernobâl.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău