Cernăuți | Spovedanii în fața chipului luminos al legendarului profesor de română
-
26 Ianuarie 2020 18:29
S-au împlinit 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a profesorului de română din Boian, Vasile Bizovi. Sâmbătă, 25 ianuarie, la Centrul Bucovinean de Cultură Românească din Cernăuți, cu contribuția micului colectiv al „Zorilor Bucovinei” și al Alianței Societăților Național-Culturale Românești din Ucraina, a fost organizată o acțiune de comemorare a acestui bărbat al neamului românesc din ținutul nostru, scrie publicația „Libertatea Cuvântului” din Cernăuți.
Potrivit sursei citate, în sala „Dumitru Covalciuc” al Centrului Bucovinean de Cultură Românească s-au adunat intelectuali români – consăteni, foști elevi și colegi de-ai lui Vasile Bizovi, activiști ai vieții publice din regiune. Reprezentantul Consulatului General al României la Cernăuți, ministrul consilier, Edmond Neagoe, l-a numit pe Vasile Bizovi „arhanghel” al limbii române, subliniind că la Boian merită să fie ridicat un bust acestui dascăl al românismului. Domnul Vasile Botă, care a fost alături de Vasile Bizovi la crearea Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” și a filialei ei din Boian, a explicat că în această privință au fost încercări, dar, deocamdată, fără rezultat. Oricum, chestiunea rămâne pe ordinea de zi și este vorba nu numai de bust, ci și de conferirea Școlii medii din centrul satului a numelui lui Vasile Bizovi, unde aproape toată viața a activat legendarul profesor. Redactorul-șef al „Zorilor Bucovinei” și fost elev al lui Vasile Bizovi, Nicolae Toma, a accentuat asupra reeditării monografiei Boianului, la care a trudit Vasile Bizovi, cu includerea unui nou capitol despre localitatea Boian de pe continentul american, creată de emigranții bucovineni.
Despre harul pedagogic deosebit al lui Vasile Bizovi au vorbit Ilie Popescu, docent universitar, Nicolae Mintencu, învățător emeri al școlii din Ucraina, veteranii învățământului public Octavian Voronca, Ion Timciuc, Ion Gaina, ultimii doi fiind și elevi ai lui Vasile Bizovi, precum și ziariștii, discipolii acestuia, absolvenții școlii din Boian Maria Toacă și Vasile Carlașciuc. Iar vestitul poet și om de cultură, Mircea Lutic, înainte de a citi poezia sa consacrată lui Vasile Bizovi, a apreciat contribuția profesorului militant pentru cultura neamului său la procesul de renaștere națională din regiunea noastră.
În cadrul acțiunii de omagiere au răsunat cântece românești, unele dintre ele fiind apropiate și sufletului lui Vasile Bizovi, interpretare de Nicolae Mintencu, Maria Dovghei, grupul vocal „Fetele din Bucovina”, Dumitru Caulea și de copiii de la Centrul Bucovinean de Cultură Românească din Cernăuți, conduși de Iurie Levcic.
Este semnificativ faptul că Vasile Bizovi s-a stins din viață în luna ianuarie ca și profesorul de română Aron Pumnul, bărbatul neamului românesc din Bucovina. Deși au trăit în epoci diferite, dar lui Vasile Bizovi i-a revenit aceiași misiune grea și responsabilă – de deșteptare a spiritului național, pe care el a îndeplinit-o cu dăruire de sine.