Cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă, aprobate de Guvern

  • 19 Ianuarie 2022 16:19
Cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă, aprobate de Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, cerințe noi de calitate la comercializarea fructelor și legumelor în stare proaspătă.  Documentul se referă la mai multe produse de larg consum de import sau autohtone (cartofi, ceapă, usturoi, varză, conopidă, morcov, castraveți, vinete, dovlecei, pepene verde, pepene galben, caise, prune, cireșe și vișine). Noile reguli au fost stabilite în conformitate cu Standardele adoptate de Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU). 

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului, scopul documentului este de a asigura piața internă cu fructe și legume autohtone sau de import care corespund cerințelor de calitate și normativelor sanitare. 

Conform proiectului, calitatea producției trebuie atestată printr-un certificat de conformitate, eliberat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).  Până în prezent, un asemenea document era solicitat doar de agenții economici care exportau fructe și legume în stare proaspătă. Atestarea corespunderii cu normativele sanitare se va executa în baza testelor efectuate de un laborator acreditat. Totodată, a fost exclusă obligativitatea deținerii Certificatului de inofensivitate, acest document devenind unul optional.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău