Grecia va crea spații „libere de COVID” - restaurante, baruri, centre comerciale exclusive pentru persoanele vaccinate

  • 29 Iunie 2021 16:24
Grecia va crea spații „libere de COVID” - restaurante, baruri, centre comerciale exclusive pentru persoanele vaccinate

Grecia va avea restaurante, baruri, centre comerciale și culturale libere de coronavirus, exclusiv pentru persoanele vaccinate și, în plus, va obliga anumite grupuri, precum personalul sanitar, să se vaccineze pentru a accelara imunizarea populației în fața amenințării variantei Delta, a anunțat marți guvernul de la Atena, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.

După cum a explicat la o conferință de presă ministrul de stat Giorgos Gerapetritis, aceste spații, care din 15 iulie se vor regăsi în cafenele, restaurante sau cinematografe, dar și stadioane și alte zone cu posibile aglomerări, vor fi împărțite în două categorii: „libere de COVID” sau mixte.

În primele vor putea intra doar cei vaccinați ori care au fost infectați în ultimele șase luni, iar în cele din urmă accesul va fi permis persoanelor care au efectuat un test PCR sau un test rapid și acestea vor fi obligate să poarte măști.

Se vor efectua controale pentru verificarea respectării acestor măsuri, iar operatorii economici vor putea verifica online certificate de vaccinare prezentate de clienți.

Spațiile „libere de COVID”, atât cele în aer liber cât și cele închise, vor putea funcționa la 85% din capacitate și fără obligativitatea purtării măștii. Spațiile mixte vor putea fi ocupate numai la jumătate din capacitate, în cazul incintelor închise, sau la 70% cele în aer liber, dar cu masca mereu obligatorie.

Cluburile de noapte vor avea dreptul să funcționeze la capacitate și mai redusă, în timp ce stadioanele vor fi accesibile numai persoanelor vaccinate, întrucât acolo riscul de infectare este mai mare.

Anunțarea acestor măsuri survine după ce guvernul grec a decis să ofere tinerilor cu vârste între 18 și 25 de ani care se vaccinează un card preplătit de 150 de euro, pentru a stimula vaccinarea anti-Covid-19.

Până în prezent circa 47% din populația Greciei a fost vaccinată cel puțin cu o doză și peste 36% cu schema completă.
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău