Cererea redusă de telefoane iPhone provoacă o undă de șoc pe piețele globale

  • 22 Noiembrie 2018 08:07
Cererea redusă de telefoane iPhone provoacă o undă de șoc pe piețele globale

Piețele bursiere globale au înregistrat marți scăderi pe linie, în condițiile în care îngrijorările cu privire la cererea slabă pentru telefoane iPhone a afectat acțiunile companiilor din sectorul tehnologiei, în timp ce arestarea lui Carlos Ghosn a dus la scăderea acțiunilor Nissan și Renault, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În paralel, dolarul american s-a depreciat pe fondul îngrijorărilor cu privire la evoluția economiei americane, iar cotația petrolului a scăzut cu o jumătate de procent, în pofida faptului că OPEC și-a redus producția.

Toate aceste evoluții de pe piețele bursiere au fost declanșate de un articol apărut în The Wall Street Journal, potrivit căruia grupul Apple Inc a decis să își reducă producția pentru noile sale telefoane iPhone. Aceste informații au afectate piețele bursiere din întreaga lume, acțiunile companiilor europene de tehnologie atingând cel mai scăzut nivel de după luna februarie 2017.

Scăderile înregistrate de companiile din sectorul tehnologiei au fost agravate de evoluțiile negative ale companiilor din sectorul auto, în frunte cu Nissan și Renault, după ce președintele ambelor companii auto, Carlos Ghosn, a fost arestat în Japonia, fiind bănuit de nereguli financiare.

"Cea mai mare parte a Europei a avut ieri o ședință încheiată în scădere, iar acest lucru a fost agravat de știrile referitoare la Apple și acțiunile din tehnologie. Dincolo de acțiuni, decalajul dintre randamentele obligațiunilor italiene și cele germane este la cel mai ridicat nivel din ultima lună, iar incertitudinile cu privire la Brexit continuă să afecteze apetitul de risc al investitorilor", a apreciat Philip Shaw, economist la Investec.

Indicele MSCI al acțiunilor din Asia-Pacific a scăzut cu 1,2%, în timp ce acțiunile Samsung Electronics s-au depreciat cu 2%. În Japonia, indicele Nikkei a scăzut cu 1,1% în timp ce titlurile Nissan Motor Co au înregistrat un declin de peste 5%.

În ultimele două luni, piețele mondiale de acțiuni au trecut printr-o corecție semnificativă, ca urmare a îngrijorărilor provocate de câștigurile companiilor, creșterea costurilor cu împrumuturile, încetinirea economiei mondiale și tensiunile comerciale internaționale. 

Sursa: Agerpes

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău