Cererea de înregistrare a divorțului va putea fi depusă la primării. Ce modificări ar putea să mai apară în legislație la acest capitol

  • 05 Aprilie 12:46
Cererea de înregistrare a divorțului va putea fi depusă la primării. Ce modificări ar putea să mai apară în legislație la acest capitol

Se exclude restricția de a putea înregistra divorțul doar conform vizei de domiciliu sau locului unde a fost înregistrată căsătoria. Astfel, persoanele care au decis să desfacă căsătoria vor avea posibilitatea să se adreseze la oricare autoritate abilitată să înregistreze divorțul. Ministerul Justiției a elaborat și prezentat pentru consultări publice proiectul de Lege cu privire la actele de stare civilă.

Autoritățile doresc automatizarea deplină a proceselor de înregistrare a divorțului, în cazul în care căsătoria a fost desfăcută prin hotărârea judecătorească și soții sunt identificați prin IDNP, precum și automatizarea parțială a proceselor în cazul desfacerii căsătoriei prin cererea unuia dintre soți sau cererea comună a soților depusă la subdiviziunea teritorială a ASP sau la o misiune diplomatică ori oficiul consular al Republicii Moldova sau la notar, transmite Bizlaw.

În cazul depunerii cererii de înregistrare a divorțului la autoritatea administrației publice locale de nivelul I, funcționarul primăriei va pre-completa, conform IDNP, cererea de divorț, care va fi transmisă ulterior către specialistul ”back office” din cadrul subdiviziunii teritoriale a ASP. Ulterior, desfacerea căsătoriei va fi înregistrată la prezentarea a cel puțin unuia dintre soți la sediul subdiviziunii teritoriale a ASP sau la o misiune diplomatică ori oficiul consular al Republicii Moldova, sau la notarul ce a fost selectat de către solicitant, la data stabilită.

Dacă autoritatea competentă din alt stat transmite o comunicare cu privire la desfacerea căsătoriei pe numele unui cetățean al Republicii Moldova, cu indicarea documentului ce servește drept temei pentru desfacerea căsătoriei, funcționarul subdiviziunii teritoriale a ASP, va indica mențiunea respectivă în Registrul de stat al populației și va modifica starea civilă a persoanei în ”Divorțat(ă)”. Dacă căsătoria a fost desfăcută de autoritatea competentă din alt stat, prin înregistrarea actului de divorț, acesta poate fi supus procedurii de transcriere ulterior, la adresarea persoanei respective.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău