Cererea de aderare a Suediei la NATO: Relațiile suedezo-ungare se află la un nivel scăzut, declară șeful de cabinet al lui Orban
-
06 Aprilie 2023 17:15
Relațiile dintre Suedia și Ungaria se află la un nivel scăzut, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, îndemnând Suedia să întreprindă pași pentru a întări încrederea, în condițiile în care această țară caută sprijinul Ungariei pentru a putea deveni membră a NATO, informează Agerpres.
Finlanda și țara sa vecină Suedia au înaintat amândouă, anul trecut, cererea de aderare la NATO, însă cererea Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria, membre ale Alianței Nord-Atlantice. Budapesta invocă nemulțumiri legate de criticile Stockholmului la adresa guvernului lui Orban și a statului de drept din Ungaria.
Finlanda a aderat oficial la NATO marțea aceasta, o schimbare istorică a liniei sale determinată de invazia rusă asupra Ucrainei și care a generat o amenințare cu "contramăsuri" din partea Moscovei.
Salutând aderarea Finlandei la NATO, președintele american Joe Biden a îndemnat Turcia și Ungaria să încheie procesele lor de ratificare pentru ca Suedia să poată adera la alianță "fără întârziere".
Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a reiterat joi îngrijorările partidului aflat la guvernare cu privire la cererea de aderare a Suediei la NATO, îngrijorări care, potrivit lui, sunt împărtășite și de guvernul lui Orban.
Aceste îngrijorări au fost agravate de faptul că Suedia și Finlanda s-ar raliat recent procesului declanșat de Comisia Europeană împotriva Ungariei, a subliniat el, referindu-se la sesizarea Curții de Justiție a UE (CJUE) de către Comisia Europeană în cazul legii ungare pentru "protecția minorilor", considerată de Bruxelles o lege homofobă pentru că interzice în școli materialele despre homosexualitate.
"Actualele relații suedezo-ungare (...), și din cauza acestei intervenții de partea Comisiei, se află la un nivel scăzut și sunt necesari pași pentru a întări încrederea", a spus Gulyas, ca răspuns la o întrebare pe subiect.
"Într-o astfel de situație, unitatea NATO este de o importanță capitală și nu ajută să importăm dezbateri bilaterale în NATO", a adăugat el.
Procesul de ratificare al Ungariei stagnează în parlament din luna iulie, iar Viktor Orban a exprimat pentru prima dată în februarie îngrijorări în legătura cu aderarea acestei țări nordice la NATO.
Alături de alte critici, Orban a acuzat ambele țări că răspândesc "pur și simplu minciuni" despre sănătatea democrației din Ungaria.