Cererea de aderare a Suediei la NATO: Relațiile suedezo-ungare se află la un nivel scăzut, declară șeful de cabinet al lui Orban

  • 06 Aprilie 2023 17:15
Cererea de aderare a Suediei la NATO: Relațiile suedezo-ungare se află la un nivel scăzut, declară șeful de cabinet al lui Orban

Relațiile dintre Suedia și Ungaria se află la un nivel scăzut, a declarat joi șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, îndemnând Suedia să întreprindă pași pentru a întări încrederea, în condițiile în care această țară caută sprijinul Ungariei pentru a putea deveni membră a NATO, informează Agerpres.

Finlanda și țara sa vecină Suedia au înaintat amândouă, anul trecut, cererea de aderare la NATO, însă cererea Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria, membre ale Alianței Nord-Atlantice. Budapesta invocă nemulțumiri legate de criticile Stockholmului la adresa guvernului lui Orban și a statului de drept din Ungaria.

Finlanda a aderat oficial la NATO marțea aceasta, o schimbare istorică a liniei sale determinată de invazia rusă asupra Ucrainei și care a generat o amenințare cu "contramăsuri" din partea Moscovei.

Salutând aderarea Finlandei la NATO, președintele american Joe Biden a îndemnat Turcia și Ungaria să încheie procesele lor de ratificare pentru ca Suedia să poată adera la alianță "fără întârziere".

Șeful de cabinet al lui Orban, Gergely Gulyas, a reiterat joi îngrijorările partidului aflat la guvernare cu privire la cererea de aderare a Suediei la NATO, îngrijorări care, potrivit lui, sunt împărtășite și de guvernul lui Orban.

Aceste îngrijorări au fost agravate de faptul că Suedia și Finlanda s-ar raliat recent procesului declanșat de Comisia Europeană împotriva Ungariei, a subliniat el, referindu-se la sesizarea Curții de Justiție a UE (CJUE) de către Comisia Europeană în cazul legii ungare pentru "protecția minorilor", considerată de Bruxelles o lege homofobă pentru că interzice în școli materialele despre homosexualitate.

"Actualele relații suedezo-ungare (...), și din cauza acestei intervenții de partea Comisiei, se află la un nivel scăzut și sunt necesari pași pentru a întări încrederea", a spus Gulyas, ca răspuns la o întrebare pe subiect.

"Într-o astfel de situație, unitatea NATO este de o importanță capitală și nu ajută să importăm dezbateri bilaterale în NATO", a adăugat el.

Procesul de ratificare al Ungariei stagnează în parlament din luna iulie, iar Viktor Orban a exprimat pentru prima dată în februarie îngrijorări în legătura cu aderarea acestei țări nordice la NATO.

Alături de alte critici, Orban a acuzat ambele țări că răspândesc "pur și simplu minciuni" despre sănătatea democrației din Ungaria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău