Cercetătorul în imunologie la Oxford, Ștefan Dascălu: Subvarianta Centaurus are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccin și de trecerea prin boală
-
17 Iulie 2022 14:38
Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a declarat pentru News.ro că Centaurus, așa cum este supranumită subvarianta BA.2.75 a tulpinii omicron se transmite mai repede și dă în general forme ușoare de boală, fiind mai afectați de formele severe cei care au și alte afecțiuni, transmite News.ro.
Într-un interviu pentru sursa citată, specialistul explică faptul că subvarianta are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccin și de trecerea prin boală, dar că vaccinurile actuale, chiar dacă nu sunt actualizate cu variantele actuale ale virusului SARS-CoV-2 au capacitatea de a proteja organismul de formele severe de boală.
Ștefan Dascălu: Încă nu se știu concret efectele acestei noi subvariante asupra sistemului imunitar cât și cele epidemiologice
„Varianta aceasta a tulpinii omicron a fost depistată, este important, în creștere, identificată de altfel în numeroase părți ale lumii, supranumită în momentul de față Centaurus, nu este altceva decât o subvariantă a tulpinii Omicron, într-adevăr numărul de cazuri în creștere este un indicativ foarte puternic pentru faptul că această tulpină ar fi mai infecțioasă.
Cercetătorii care s-au axat pe studierea acestei variante au specificat și faptul că deocamdată nu avem destule secvențieri ale acestei tulpini pentru a determina cu exactitate influențele sale, atât asupra sistemului imunitar cât și cele din perspectivă epidemiologcă, dar datele actuale le arată acest fapt îngrijorător, și anume că ar putea fi mai infecțioasă, tocmai pentru că sunt multe cazuri”, a explicat cercetătorul în imunologie.
Simptomele nu sunt mai severe față de cele date de varianta Omicron a SARS-CoV-2, ceea ce este un lucru bun, pentru că varianta omicron a fost mai blândă, spune Ștefan Dascălu. Îngrijorarea specialiștilor vine din faptul că subvarianta Centarus are capacitatea de a ocoli imunitatea dată de vaccinare și de trecerea prin boală, asfel încât oamenii se pot infecta foarte ușor.
„Simptomatologic, nu există deocamdată nu există nicio indicație că ar cauza o formă mai severă a bolii, deci ne așteptăm la aceeași versiune a manifestărilor tulpinii omicron clasice, ceea ce totuși este un lucru încurajator, pentru că varianta omicron a fost mai blândă decât varianta delta și decât am avut înainte. Trebuie să ținem cont în primul rând de faptul că la momentul de față există o expunere a populației destul de mare, atât prin vaccinare și prin infecție, dar și prin combinația dintre cele două, pentru că mulți oameni care au avut vaccinul au făcut forme ușoare ale bolii. Deci din această perspectică este totuși un motiv de a nu ne îngrijora prea tare, vedem până la urmă că aceste mutații se acumulează cu timpul, că apar aceste noi subvariante care într-adevăr sunt capabile să evite răspunsul nostru imunitar, atât prin vaccinare cât și prin anticorpi, deci din această perspectivă noi ne îngrijorăm la momentul de față”, a declarat Ștefan Dascălu.
Citiți continuarea pe news.ro.