Cercetătorii francezi dezvăluie o ''prăbușire'' a biodiversității din Mediterana în ultimii 30 de ani

  • 07 Iunie 2021 17:45
Cercetătorii francezi dezvăluie o ''prăbușire'' a biodiversității din Mediterana în ultimii 30 de ani

Marea Mediterană s-a confruntat în ultimii 30 de ani cu o "prăbușire" a biodiversității sale, considerată una dintre cele mai importante din lume, dar grav amenințată cu dispariția, au alertat oamenii de știință francezi într-un raport publicat luni, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Raportul "Mediterranee vivante" ("Mediterana vie") se bazează pe cercetări aprofundate asupra studiilor publicate în ultimii 30 de ani, reunind monitorizările ce au vizat recensămintele realizate pentru peste 80.000 de populații de animale din această regiune a lumii, unde, potrivit autorilor, "modificările climatice sunt mai rapide și impactul activităților umane este mai puternic decât în alte zone".

Documentul a fost redactat de specialiștii de la Institutul de cercetări pentru conservarea zonelor umede mediteraneene Tour du Valat, situat în sudul Franței.

La scară mondială, nivelul mării a crescut cu aproximativ 15 centimetri în secolul al XX-lea, iar creșterea urmează o evoluție accelerată, potrivit Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC).

Autorii raportului au constatat că populațiile de vertebrate din bazinul mediteraneean au scăzut cu 20% între 1993 și 2016, scăderea fiind chiar de 52% în ecosistemele marine (pelagice și costiere) și de 28% în ecosistemele cu apă dulce (zone umede și râuri).

Dintre toate speciile recenzate în acest studiu, peștii sunt cel mai grav afectați, fiind victime ale pescuitului excesiv. Populația adultă a tonului roșu a scăzut cu 90%.

"Cele mai multe specii suportă cu greu efectele activităților umane și ale modificărilor climatice, a căror amploare ar trebui să crească pe parcursul deceniilor următoare", a declarat Thomas Galewski, coordonatorul studiului.

"Mai mult decât atât, un procent important din aceste specii sunt endemice bazinului mediteranean și evoluează în arii de repartizare restrânse, fapt care le face încă și mai vulnerabile", a adăugat el.

Mediterana, una dintre regiunile lumii cu cel mai mare număr de specii endemice, este singura mare de pe Terra care este înconjurată de trei continente.

Leagăn al multor civilizații, Mediterana este înconjurată în zilele noastre de regiuni cu un grad foarte mare de urbanizare, care concentrează peste 500 de milioane de locuitori și 360 de milioane de turiști în fiecare an (27% din turismul mondial).

Cercetătorii au dezvăluit totodată impactul "încurajator" al mai multor acțiuni de conservare, precum limitarea vânătorii și a pescuitului, protejarea habitatelor celor mai rare specii, controlarea surselor de poluare și consolidarea efectivelor prin reintroducerea unor exemplare în mediul lor natural.

Anumite specii, precum capra alpină, vulturul-negru, pelicanul-creț și țestoasele marine din specia Caretta caretta au fost salvate prin astfel de măsuri.

Însă cercetătorii atenționează și asupra marjelor de progres obținute în eforturile de conservare a naturii și solicită, mai ales, o mai bună colaborare între toate țările, deplângând "o lipsă de date" despre anumite specii, "întrucât mare parte din informațiile recenzate provin din țările aflate la nord de Mediterana".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău