STUDIU | Cercetătorii estimează consecințe ''profunde asupra umanității'' ale creșterii nivelului apelor cu peste doi metri

  • 20 Mai 2019 19:35
 STUDIU | Cercetătorii estimează consecințe ''profunde asupra umanității'' ale creșterii nivelului apelor cu peste doi metri

Nivelul mărilor și oceanelor ar putea crește cu peste doi metri, ceea ce ar provoca unele consecințe catastrofale pe plan mondial, conform unui studiu realizat de o echipă internațională de oameni de știință, citat luni de Press Association, preluat de Agerpres.

O creștere cu peste doi metri a nivelului apelor ar putea duce la pierderea a 1,79 milioane de kilometri pătrați de terenuri, inclusiv a unor regiuni importante pentru producția hranei, și la potențiala strămutare a până la 187 milioane de persoane.

Metodele tradiționale pentru estimarea creșterii nivelurilor mărilor și oceanelor ca urmare a topirii calotei glaciare din Groenlanda și Antarctica se bazează pe modelarea numerică. Astfel de previziuni continuă să reprezinte însă o provocare din cauza incertitudinii privind evoluția calotelor de gheață, în special în contextul schimbărilor climatice.

O echipă internațională de cercetători a utilizat o tehnică specială prin care douăzeci și doi de experți în calote glaciare au estimat consecințele plauzibile ale creșterii nivelului apelor. Oamenii de știință au luat în considerare nivelul de topire a calotelor glaciare din Groenlanda, Antarctica de Vest și Antarctica de Est pe baza unor scenarii de creștere accentuată sau redusă a temperaturilor la nivel global.

Tehnica utilizată a permis ''o abordare formală în vederea estimării cantităților incerte în funcție de datele științifice actuale, o metodă utilă pentru estimarea cantităților dificil de inclus în modele'', după cum a explicat autorul principal al studiului, Jonathan Bamber, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

''Estimările rezultate (...) au evidențiat o probabilitate redusă, însă însemnată, ca această creștere a apelor să depășească doi metri până în anul 2100 în condițiile scenariului privind creșterea accentuată a temperaturilor (...), mult peste limita superioară 'posibilă' prezentată în Al Cincilea Raport de Evaluare realizat de Grupul interguvernamental privind schimbările climatice'', a adăugat Bamber.

Potrivit rezultatelor, în dezvoltarea strategiilor de adaptare comunitățile costiere nu ar trebui să excludă posibilitatea creșterii nivelului apelor mărilor și oceanelor cu peste doi metri după secolul 21.

''O creștere a nivelului apelor de asemenea magnitudine ar avea în mod clar consecințe profunde asupra umanității'', a completat Bamber.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău