Cercetătorii chinezi au creat un material bioactiv care stimulează regenerarea pielii

  • 07 Decembrie 2018 15:40
Cercetătorii chinezi au creat un material bioactiv care stimulează regenerarea pielii

Oamenii de știință din China au dezvoltat un nou material biodegradabil și bioactiv care stimulează procesul de vindecare și regenerare a pielii, informează vineri Xinhua, citat de Agerpres.

Este dificil ca rănile de piele să se vindece complet în cazuri precum arsuri pe zone întinse, infecții microbiene severe și forme acute de diabet. Rănile cronice sporesc considerabil durerile și costurile medicale ale pacienților. Prin urmare, există o mare nevoie de materiale biomedicale care să faciliteze vindecarea rănilor și să dețină capacități eficiente de combatere a infecțiilor.

Cercetătorii de la Universitatea Xi'an Jiaotong din Shaanxi, o provincie din nord-vestul Chinei, au creat un tip de material biomimetic cu proprietăți antibacteriene, care facilitează regenerarea pielii. 

Materialul are o elasticitate asemănătoare cu cea a pielii și deține o rată bună de biocompatibilitate, contribuind astfel la prevenirea infecțiilor cu bacterii multirezistente. 

În experimentele realizate pe șoareci, materialul nou creat a ameliorat procesul de vindecare și regenerare a unor fanere (formațiuni epidermice, anexe ale pielii, care protejează organismul - păr, unghii, pene, etc.) precum foliculii de păr și, în final, a condus la o regenerare a țesutului tegumentar. 

Acest biomaterial ar putea să devină un pansament multifuncțional și competitiv în cazuri de plăgi infectate cu bacterii, grăbind procesul de regenerare a pielii. 

Studiul cercetătorilor chinezi oferă oamenilor de știință o nouă abordare în ceea ce privește strategiile adoptate pentru a dezvolta materiale biomedicale utilizabile în medicina regenerativă.

Cercetarea a fost publicată în revista ACS Nano.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău