Cercetătorii au măsurat miezul planetei Marte și au descoperit că nucleul acesteia diferă de estimările anterioare

  • 29 Martie 2021 15:17
Cercetătorii au măsurat miezul planetei Marte și au descoperit că nucleul acesteia diferă de estimările anterioare

Oamenii de știință au măsurat pentru prima dată în mod direct miezul unei alte planete, prin intermediul misiunii InSight a NASA pe Marte, și au descoperit că nucleul Planetei Roșii' este considerabil mai mare decât estimările anterioare, relatează luni Science Focus, preluat de Agerpres.

Instrumentele cu care este dotată sonda au ascultat energia seismică din adâncimile planetei. Datele sugerează un diametru de 1.810 - 1.860 de kilometri, aproximativ jumătate din dimensiunea nucleului Pământului. Acesta este mai mare decât unele estimări, ceea ce înseamnă că nucleul marțian este mai puțin dens decât estimările anterioare, probabil datorită prezenței elementelor mai ușoare, precum oxigenul.

Aceste măsurători nu au fost încă publicate într-un jurnal științific, însă au fost prezentate la ediția virtuală din acest an a conferinței de știință selenară și planetară - Lunar and Planetary Science Conference. Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să pună cap la cap mai multe informații despre modul în care a evoluat Marte și suscită întrebări cu privire la condițiile pentru potențiala viață pe planetă.

Datele au fost obținute cu ajutorul unui seismometru, a explicat Divya Persaud, specialistă în planetologie la University College London (UCL), care nu a fost implicată în cercetare.

''Este precum o ureche foarte sensibilă lipită de sol, care ascultă evenimentele energetice din interiorul unei planete. Pe Pământ, acestea sunt de obicei cutremure. InSight a detectat sute de evenimente seismice în primul an al misiunii sale pe Marte. Evenimentele seismice de pe Marte, cum ar fi cutremurele sau impactul meteoriților, sunt entuziasmante pentru geologi, dar sunt, de asemenea, un instrument util. Pe Pământ, când un cutremur eliberează multă energie, aceste valuri de energie se deplasează rapid prin interiorul planetei și ricoșează din diferite materiale, cum ar fi magma, sau granițele dintre straturile diferitelor tipuri de roci. De asemenea, ele încetinesc în unele materiale sau accelerează în altele'', a explicat ea.

Măsurând intensitatea acestor semnale și modul în care interacționează cu materialul subteran, oamenii de știință pot detecta structura internă a planetei. Echipa InSight a folosit aceeași tehnică pe Marte.

Persaud s-a declarat intrigată de faptul că nucleul nu este atât de dens în comparație cu estimările anterioare deoarece acest lucru poate schimba ceea ce se cunoștea despre modul în care au evoluat planetele și sistemul solar. ''Nucleele ne indică, de asemenea, mai multe despre energia din sistemul solar de-a lungul timpului'', a precizat ea, ''nu doar în ceea ce privește Marte, ci toate planetele terestre care s-au format în același timp dar în moduri foarte diferite unele de altele''.

''Înțelegerea structurii lui Marte ne oferă mai multe informații despre nivelurile de căldură de la început, la ce adâncimi și în ce rată în timp (s-au manifestat), și reprezintă o piesă importantă de puzzle în misterul mai mare cu privire la modul în care planetele s-au format așa cum au făcut-o și de ce'', a indicat Divya Persaud.

InSight, care se află aproape de ecuatorul marțian, este posibil să nu mai raporteze alte descoperiri. Praful începe să se acumuleze pe panourile sale solare pe măsură ce Marte se îndepărtează de Soare pe orbita sa, iar sonda va începe în curând să-și piardă capacitatea de reîncărcare cu energie.

Cu toate acestea, descoperirile sale au deja o importanță deosebită și conduc la puzzle-uri mai mari de rezolvat. Nucleul planetei ne-ar putea oferi mai multe informații despre un câmp magnetic străvechi ce a susținut odată o atmosferă marțiană, care nu era cu mult diferită de cea a Pământului. Acest lucru ne-ar putea spune mai multe despre viața potențială pe Marte în trecutul îndepărtat.

''Este, de asemenea, semnificativ faptul că InSight a avut un mare succes, din punct de vedere tehnologic'', a spus Persaud. ''Dețin măsurători seismice doar de pe Pământ, Lună și Marte, iar aici avem un instrument avansat de succes, care ne schimbă perspectiva asupra Marte. Pe viitor, un seismometru pe un corp (ceresc) precum Europa ar putea să ne ofere o perspectivă fantastică asupra unei lumi radical diferită. Viitorul seismologiei planetare este cu adevărat entuziasmant'', a adăugat planetologul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău