Cercetătorii americani au testat cu succes un tratament cu anticorpi pentru virusul Zika

  • 08 Noiembrie 2016 09:49
Cercetătorii americani au testat cu succes un tratament cu anticorpi pentru virusul Zika

Cercetătorii susțin că ar putea să fi găsit o modalitate pentru protejarea bebelușilor aflați încă în pântecul mamelor față de efectele negative ale virusului Zika.

Până în prezent, o echipă de oameni de știință americani a testat cu succes pe șoareci un tratament cu anticorpi care ar putea conduce la dezvoltarea unei terapii pentru femeile gravide care sunt infectate cu virusul Zika. Virusul Zika poate afecta grav dezvoltarea creierului la bebeluși. Tratamentul cu anticorpi este realizat folosind celule sanguine de la oameni care au luptat și au învins virusul Zika.

La șoareci, tratamentul a redus în mod semnificativ cantitatea de virus care a circulat în sistemul sanguin al mamei și a fost transmis bebelușului prin intermediul placentei, anunță un raport publicat în jurnalul "Nature". La naștere, s-a constatat că placenta a fost mai puțin afectată, iar puii de șoareci erau mult mai dezvoltați față de cei a căror mamă nu a primit tratamentul cu anticorpi. Cercetătorii susțin că au nevoie de mai mulți ani pentru efectuarea unor teste de siguranță pentru a afla dacă se poate aplica în condiții de siguranță acest tip de tratament și la femeile însărcinate. Între timp, alți cercetători își concentrează eforturile pentru găsirea unui vaccin care să protejeze oamenii împotriva riscului de îmbolnăvire cu acest virus.

Zika se răspândește prin intermediul mușcăturii de țânțar. În America de Sud și, cel mai recent, în sud-estul Asiei, s-au înregistrat focare de infecție cu virusul Zika.

În Singapore, autoritățile din domeniu au anunțat că focarul izbucnit este provocat de o tulpină locală a virusului, nefiind vorba despre cel care a provocat marele focar din America de Sud. Profesorul Laura Rodrigues din cadrul Școlii londoneze pentru Igienă și Medicină Tropicală a declarat că "în acest moment, dacă o femeie însărcinată este diagnosticată cu virusul Zika are doar o singură opțiune - să decidă dacă renunță sau nu la sarcină. Chiar dacă într-o zi vom avea un vaccin care să ne protejeze în fața riscului de a contacta virusul Zika, va exista cineva care se va îmbolnăvi. Pentru acești oameni este util un astfel de tratament cu anticorpi", informează ediția online a BBC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău