Centrul Unic de Gestionare a Crizei se reorganizează și trece în subordinea IGSU

  • 31 Martie 2022 13:34
Centrul Unic de Gestionare a Crizei se reorganizează și trece în subordinea IGSU

Centrul Unic de Gestionare a Crizei se reorganizează și trece, începând de astăzi, în subordinea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne. Totodată, Centrul va fi condus de colonelul Adrian Efros, șef Direcție Marele Stat Major al Armatei Naționale. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale, transmite Radio Chișinău.

Creat la 28 februarie, pentru a coordona efortul de asistență umanitară efectuat de autorități, organizații internaționale, inițiativa privată și voluntari, Centrul Unic de gestionare a Crize trece din subordinea Guvernului în cea a Ministerului de Interne.

Decizia vine ca urmare a scăderii numărului de refugiați, dar și pentru a permite autorităților centrale să se concentreze pe rezolvarea și gestionarea crizelor și problemelor cetățenilor Rep. Moldova, după cum a menționat Secretarul General al Guvernului, Dumitru Udrea,  cel care a condus Centrul până acum.

”Circa 50 de mii de refugiați din Ucraina au fost cazați în cele peste 100 de centre de plasament autorizate și adăposturi de urgență. În perioada 27 februarie-31 martie peste 60 de mii de refugiați au ajuns pe cale aeriană, feroviară și terestră în România și alte destinații. Linia verde 0800 80011 a înregistrat circa nouă mii de apeluri. Grupul de voluntari ”Moldova pentru Pace ”a fost un suport extraordinar în această perioadă. Platforma Dopomoha.md a fost accesată de peste 130 de mii de vizitatori unici.”

Dumitru Udrea a anunțat despre faptul că începând de la 31 martie cheltuielile bugetare pentru alimentarea în centrele de plasament, adăposturile de urgență și centrele de triere vor fi asigurate în totalitate din surse externe.

Colaborarea cu Agențiile ONU, gestionarea centrelor de plasament și asigurarea transportului pe segmentul de frontieră sunt câteva dintre prioritățile Centrului, potrivit noului director, Adrian Efros, șef Direcție Marele Stat Major al Armatei Naționale.

Asigurarea serviciilor sociale pentru refugiații aflați pe teritoriul Rep. Moldova cum ar fi accesul la asistenta medicală, acces la educație ținând cont că peste 47% dintre refugiați sunt copii, și încadrarea în câmpul muncii. Vom continua să distribuim produce conform necesităților și solicitărilor parvenite din centre și administrațiile publice locale. Trebuie să menționăm că existența Centrului este necesară și pentru a asigura reacția de urgență în cazul în care fluxul de refugiați se va majora”

Autoritățile au recepționat în total 300 de loturi de ajutoare umanitare. Totodată, suma donațiilor individuale se ridică la peste 58 de milioane de lei, iar valoarea bunurilor donate prin Mecanismul de Protecție Civilă al UE este de aproape 7 milioane de euro.

Potrivit autorităților de la începutul crizei aproape șapte mii de refugiați au solicitat asistență medicală urgentă, primară și spitalicească. Totodată peste două mii de copii au fost înscriși în școlile și grădinițele din Rep. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău