Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a fost dotat cu ajutorul Guvernului Japoniei
-
27 Iunie 2023 17:29
Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a fost dotat cu echipament Gamma Camera, utilizat la diagnosticarea cu precizie a mai multor afecțiuni, inclusiv oncologice. Dispozitivul a fost procurat cu suportul Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului de granturi „Kusanone”, transmite IPN.
Odată cu instalarea acestui aparat în Laboratorul de Medicină Nucleară a instituției, a crescut numărul de pacienți investigați și s-a redus considerabil timpul de așteptare. Până acum au beneficiat de examinări scintigrafice 920 de persoane.
„Dacă la inițierea acestui proiect timpul de așteptare a pacienților era în medie 90 de zile, el s-a redus până la 30 de zile și zilnic pe acest echipament efectuăm în jur de 10-17 examinări scintigrafice ale diferitor organe și sisteme. Este vorba despre examinare scintigrafică a glandei tiroide, scintigrafiile pulmonare la bolnavii post-Covid, cât și depistarea bolnavilor oncologiciˮ, a menționat Boris Băluțel, directorul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală.
Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yamada Yoichiro, a afirmat că Centrul Republican de Diagnosticare Medicală este o instituție de o importanță strategică pentru țară. Datorită grantului, centrul și-a consolidat capacitățile prin instalarea unei Gamma Camere.
„Sper că pacienții care au nevoie de aceste investigații vor avea acces mai rapid decât a fost înainte. Profitând de această ocazie, vreau să mulțumesc lucrătorilor medicali pentru serviciul prețios pe care îl aduceți societățiiˮ, a declarat ambasadorul.
„Medicina înaintează foarte rapid. Noi, în Republica Moldova, avem resurse limitate, dar trebuie să ținem pasul cu tot ce se întâmplă în medicina modernă peste hotare. Pacienții noștri, de asemenea, au nevoie de un diagnostic rapid, tratamente rapide, astfel poate fi salvată viața sau redus riscul de complicațiiˮ, a afirmat ministrul sănătății, Ala Nemerenco.
Aparatul poate efectua o rotație de 360 de grade în jurul pacientului și astfel capta radiații gamma din diferite unghiuri, generând imagini scintigrafice din care să fie creată o reprezentare tridimensională a corpului persoanei.