Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a înregistrat aproape 1100 de plângeri în 2023

  • 12 Aprilie 18:50
Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a înregistrat aproape 1100 de plângeri în 2023

Aproape 1100 de plângeri au parvenit anul trecut din partea cetățenilor cărora li s-ar fi încălcat drepturile în ceea ce privește datele cu caracter personal, potrivit raportului  anul de activitate al Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, prezentat astăzi în cadrul ședinței Parlamentului, informează Radio Chișinău.

Anul trecut, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a înregistrat aproape 1100 de plângeri din partea cetățenilor care au denunțat încălcarea dreptului la datele cu caracter personal, a precizat șefa Centrului, Victoria Muntean.

„Prelucrarea datelor cu caracter personal în lipsa consimțământului subiectului de date și/sau în lipsa unui alt temei legal de prelucrare – 498 cazuri, prelucrarea datelor prin intermediul sistemelor video/audio – 408 cazuri, nerealizarea drepturilor subiecților de date cum ar fi dreptul la acces la date cu caracter personal, la informare, la o poziție – 55 de cazuri”, a declarat Victoria Muntean.

În baza plângerilor, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a inițiat circa 360 de controale și a emis 318 decizii. Cele mai dese încălcări depistate se referă la nerespectarea condițiilor de bază pentru prelucrarea, stocarea și utilizarea datelor cu caracter personal. În acest sens, cetățenii sunt îndemnați să manifeste maximă vigilență.

„În cazul în care subiecților de date li se solicită prezentarea actelor de identitatea și/sau oferirea copiilor acestor date, precum și prezentarea datelor personale precum ar fi numele, prenumele, IDNP, adresa de domiciliu, datele cardului bancar, veniturile, cuantumul pensiilor și alte date sub diferite pretexte de către persoane terțe, subiectul de date urmează să se încredințeze de legalitatea colectării datelor cu caracter personal și de legalitatea utilizării ulterioare a acestor date”, continuă Muntean.

La fel, Centrul vine cu recomandări în ceea ce privește publicarea datelor cu caracter personal pe rețele sociale. Acest lucru creează un mediu favorabil pentru companiile de publicitate, personale care lansează apeluri pretins caritabile, strângeri false de fonduri și infractori cibernetici.

Victoria Muntean a precizat că acest lucru ar putea presupune colectarea datelor sensibile despre activitățile, interesele, caracteristicile personale, opiniile politice și obiceiurile online ale persoanelor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,17 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău