Centrul de Guvernare Electronică: Peste 70 de proiecte implementate
-
05 Octombrie 2015 16:10
De 5 ani, în Republica Moldova funcționează Centrul de Guvernare Electronică, perioadă în care au fost implementate peste 70 de proiecte de digitalizare a serviciilor publice.
Între cele mai populare în rândul populației se numără aplicarea on-line pentru obținerea cazierului judiciar, pentru obținerea licențelor de activitate pentru agenți economici, depunerea declarațiilor de venit, semnătura electronică și serviciul guvernamental de plăți electronice. Pe de altă parte, mai mult de jumătate dintre instituțiile centrale ale statului refuză deocamdată să valorifice platformele construite de Centrul de guvernare electronică.
Datele Centrului de Guvernare electronică arată că cetățenii Republicii Moldova apelează tot mai des la servicii on-line, pentru comoditatea și accesibilitatea lor. Astfel, peste 99 la sută din solicitările de cazier judiciar au fost făcute prin internet, la fel ca și peste 97 din cererile privind licențierea activității de întreprinzător. Prin intermediul serviciului m-pay au fost efectuate 1,5 milioane de tranzacții, iar ținta este ca până în 2020 să fie digitalizate toate serviciile guvernamentale, a declarat directorul executiv al Centrului, Iurie Țurcanu.
„Guvernul a creat portalul serviciilor publice. Avem peste 480 de fișe de servicii publice publicate pe acest portal de către instituții și 105 de servicii accesibile cetățenilor. Asta înseamnă că în 105 cazuri din interacțiunea noastră cu statul nu mai trebuie să stăm în rând, să pierdem nervi, bani și timp”, a constatat Iurie Țurcanu.
Serviciile electronice contribuie, inclusiv, la prevenirea actelor de corupție, a remarcat premierul Valeriu Streleț.
„Computerul nu ia mită și prin implementarea plenară a e-guvernării, noi avem cel puțin o speranță, dacă nu și o certitudine că vom reuși să ne debarasăm de această mare problemă pe care o avem în cadrul guvernării, cum este corupția”, a declarat Valeriu Streleț.
Proiectul de creare a Centrului de Guvernare Electronică este finanțat de Banca Mondială, iar reprezentantul în Republica Moldova, Alex Kremer, a sugerat că, treptat autoritățile de la Chișinău vor trebui să preia aceste cheltuieli. Totodată, el și-a exprimat îngrijorarea că mai puțin de jumătate dintre instituțiile statului sunt implicate în procesul de digitalizare a serviciilor.
„Am observat că 54 la sută dintre departamentele guvernamentale și ministere nu au trimis nicio aplicație Centrului de Guvernare Electronică. Putem doar să ne întrebăm de ce există atâta rezistență din partea acestor autorități. Dar aceasta este o mare oportunitate pentru eficientizarea proceselor guvernamentale și optimizarea cheltuielilor”, a declarat Alex Kremer.
Serviciile electronice guvernamentale pot fi accesate pe portalul servicii.gov.md, iar pe portalul date.gov.md pot fi accesate date deschise de la 47 de autorități centrale.