Centrul de Excelență agricol din Țaul, Dondușeni, va fi modernizat

  • 31 Ianuarie 2020 18:50
Centrul de Excelență agricol din Țaul, Dondușeni, va fi modernizat

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Dondușeni, va fi modernizat cu suportul Proiectului ”Livada Moldovei” și a Băncii Europene de Investiții (BEI). Despre aceasta s-a discutat vineri, 31 ianuarie, în cadrul vizitei la instituție a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, transmite MOLDPRES.

Proiectul investițional prevede dotarea cu echipamente de ultimă generație a laboratoarelor, aulelor de instruire practică a elevilor în vederea ralierii centrului de excelență la standardele de calitate ale Uniunii Europene. De asemenea, vor fi procurate utilaje și tehnică horticolă pentru a acoperi întreaga arie curriculară de predare a disciplinelor adiacente. Este preconizată și construirea unor spații de conservare la rece și procesare a fructelor și pomușoarelor.

”La fostul Colegiul Agroindustrial, în prezent Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, am cunoscut viitorii agronomi și oameni de afaceri entuziasmați, dispuși să investească în agricultura țării și să îmbunătățească situația din sector. Am fost încântat să discut cu acești tineri optimiști și plini de potențial. În continuare vom depune eforturi comune și vom sprijini instituția pentru a dezvolta învățământul tehnic și a asigura piața de muncă din sectorul agroalimentar cu cei mai buni specialiști”, a relevat Ion Perju.

După elaborare, proiectul investițional susținut de BEI urmează a fi examinat și aprobat de grupul de lucru de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În următorii trei ani, beneficiari direcți ai investițiilor ar putea fi peste 600 de elevi de la Centrul de Excelență din Țaul. Dotarea laboratoarelor și modernizarea instituției va cataliza și activitatea de instruire anuală a peste 1000 de horticultori din Republica Moldova specializați în cultivarea fructelor, pomușoarelor, nucilor, legumelor, plantelor medicinale etc.

Proiectul „Livada Moldovei” este o linie de creditare oferită de către Banca Europeană de Investiții Guvernului Republicii Moldova, care la rândul său acordă acest împrumut băncilor comerciale participante. Creditele sunt destinate investițiilor în sectorul horticol. Linia de creditare a devenit operațională în anul 2016 și este valabilă pentru o perioadă de cinci ani. Creditele „Livada Moldovei” vin cu asistență oferită sub formă de suport și consultanță în elaborarea proiectelor investiționale și suport tehnologic gratuit.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău