Centru de găzduire a persoanelor fără adăpost, suprasolicitat

  • 11 Decembrie 2017 15:54
Centru de găzduire a persoanelor fără adăpost, suprasolicitat

Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, din strada Haltei a capitalei, care are o capacitate de 70 de persoane, este suprasolicitat odată cu răcirea vremii. Autoritățile municipale încearcă să identifice și alte spații, astfel încât să ofere adăpost celor în jur de 400 de persoane fără domiciliu care au fost identificate în stradă, transmite IPN.

Șeful Direcției sănătate, Mihai Moldovanu, a declarat la ședința operativă de la Primărie că zilele trecute au fost înregistrate și cazuri de hipotermie printre oamenii străzii. Cei care au indicații medicale vor fi internate, însă instituțiile medicale nu pot fi transformate în centre de plasament.

Șeful adjunct al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Silviu Mușuc, a declarat că sâmbătă au fost efectuate razii prin oraș, iar ca urmare au fost identificate în jur de 121 de boschetari. O bună parte dintre ei au fost direcționați la centrul din strada Haltei, însă o problemă rămâne a fi în cazul persoanelor cu dizabilități, care nu pot fi cazate acolo.

Primarul interimar Silvia Radu a solicitat identificarea spațiilor pentru a caza toate persoanele fără adăpost, inclusiv a celor cu cerințe speciale. A fost solicitată conlucrarea și cu organizațiilor nonguvernamentale și cele religioase și elaborarea unui plan de repartizare, astfel încât să fie adăpostite toate cele 400 de persoane fără domiciliu.

Solicitat de IPN, șeful Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil, Andrei-Gavriil Rotaru, a declarat că în seara de duminică la au fost adăpostite 80 de persoane, majoritatea de vârsta a treia. Aici, beneficiarii pot lua masa, pot face duș, le sunt oferite încălțăminte și îmbrăcăminte, dar și le sunt oferite produse pentru igienă. Șeful Centrului confirmă că există dificultăți la cazarea persoanelor cu dizabilități, deoarece ele au nevoie de îngrijire, însă în cadrul centrului nu există personal suficient care ar putea să le ajute.

La acest subiect a fost convocată o ședință de lucru cu participarea reprezentanților subdiviziunilor vizate. Ca urmare s-a decis crearea unei comisii care în câteva zile urmează să identifice soluții pentru a plasa toate persoanele fără adăpost.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău