Centru Black Hawk, în România. Producătorul polonez PZL Mielec va colabora cu Romaero pentru dezvoltarea industriei aerospațiale românești

  • 03 Septembrie 2020 19:47
Centru Black Hawk, în România. Producătorul polonez PZL Mielec va colabora cu Romaero pentru dezvoltarea industriei aerospațiale românești

România va avea oportunitatea de a găzdui un Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat astăzi la București.

„În continuarea acordului semnat între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, și Romaero, în martie 2018, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești. De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către Romaero a operațiunilor de personalizare și modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România și, ulterior, în Europa Centrală și de Est”, precizează Romaero într-un comunicat emis către DefenseRomania.

Totodată, producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin și una dintre cele mai importante companii din industria aerospațială din Polonia, va colabora cu Romaero pentru a dezvolta planul centrului de mentenanță din București. „Acesta va deveni baza operațiunilor prin care ROMAERO ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziționate de guvernul României, dar și aparținând altor operatori, pentru misiuni civile și militare”, mai transmite sursa citată.

Ministrul Virgil Popescu vrea un „pol  de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice românești sub umbrela Lockheed Martin”

„Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înțelegere creează condițiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA și cu Polonia. Această potențială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înțelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung. Am apreciat, de asemenea, invitația Romaero către industria aeronautică românească și presupun că domnul director general s-a referit la IAR Brașov, se va referi în continuare și la Avioane Craiova și la Aerostar Bacău și la toate companiile și institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice românești”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

"Semnăturile date astăzi semnifică încredere, iar companiile americane și românești își pun în joc prestigiul pentru a îndeplini o promisiune.”, a spus ambasadorul Statelor Unite la București, E.S. Adrian Zuckerman, prezent la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere.

Polonia propune României Black Hawk

“Elicopterul Black Hawk, fabricat în Polonia, reprezintă soluția ideală pentru Ministerul Afacerilor Interne precum și pentru nevoile viitoare ale României în materie de astfel de aeronave.” a declarat Janusz Zakręcki, Președinte și Director General PZL Mielec, o companie din grupul Lockheed Martin.

“Romaero deține atât experiența în întreținerea de aeronave, cât și infrastructura necesare pentru a deservi elicopterele Sikorsky Black Hawk, dacă guvernul României va opta pentru achiziționarea acestui aparat de zbor, fabricat de un aliat regional din Uniunea Europeană, și ale cărui capabilități au fost constant dovedite.”

Ambasadorul Poloniei la București, E.S. Maciej Lang, a reafirmat deschiderea țării sale pentru dezvoltarea de proiecte comune, româno-poloneze: „Polonia este profund interesată de proiecte comune cu România în domeniul industriei de apărare, ca parte a parteneriatului nostru strategic. Acordul semnat astăzi între PZL Mielec și Romaero deschide drumul pentru o cooperare de lungă durată.”  

“Romaero este onorată să colaboreze cu PZL Mielec, în contextul angajamentului României de a-și consolida capacitățile de interoperabilitate civilă și militară în Uniunea Europeană și pe flancul estic al NATO. Experiența noastră de 100 de ani în aeronautică și relația strânsă de colaborare cu celelalte companii românești din industrie ne vor ajuta să reunim forța de muncă națională calificată, infrastructura educațională și facilitățile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere. ”, a declarat Vasile Boicu, Directorul General Romaero.

Citiți continuarea pe defenseromania.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău