Centre de intervenție timpurie sunt necesare în toată țara, proiect

  • 30 Octombrie 2020 18:40
Centre de intervenție timpurie sunt necesare în toată țara, proiect

Centre de intervenție timpurie, cum este cel din orașul Criuleni, care oferă servicii de suport copiilor cu dizabilități, începând cu cea mai fragedă vârstă, ar trebui să existe în mai multe regiuni. O spune Daniela Leahu, manager al proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Daniela Leahu, a menționat că serviciile de intervenție timpurie trebuie să fie cât mai aproape de beneficiar. „Dezvoltarea acestui Centru poate fi preluată ca o bună practică și pentru celelalte raioane care își doresc să dezvolte un astfel de serviciu la ei acasă, astfel ca părinții și copii de acolo să aibă cât mai aproape serviciile de ei”, a spus Daniela Leahu.

Asociația Obștească „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin” din orașul Criuleni este una din cele 31 de organizații civile care activează local, care au beneficiat de granturi în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de UE și implementat de Fundația Soros Moldova. „Valoarea totală a programului de granturi, lansat în 2018, a fost de 1,5 milioane de euro. Au fost finanțate 31 de organizații ale societății civile din 23 de raioane ale țării. Banii au fost alocați pentru dezvoltarea serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale și pentru copiii din grupurile vulnerabile. În total, la moment, aceste 31 de organizații sunt în proces de îmbunătățire și extindere a 42 de servicii sociale, printre care și acest Centru de intervenție timpurie”, a precizat Daniela Leahu.

 

Aceasta a adăugat că, în afară de resurse financiare, cele 31 de organizații locale au beneficiat de un program amplu de capacitare, suport extins și continuu în gestionarea proiectelor, iar pe tot parcursul implementării proiectului, timp de aproape doi ani, au beneficiate și de asistență tehnică din partea echipei proiectului extins.

Ina Cazacu, coordonatoare de proiect, AO „Femeia și Copilul – Protecție și Sprijin”, a menționat că experiența implementării acestui proiect demonstrează că rolul partenerilor care dezvoltă aceste servicii de intervenție timpurie este considerabil. „În Republica Moldova primii care au dezvoltat serviciile de intervenție timpurie sunt Centrul de intervenție precoce „Voinicel”, pe care îi avem ca parteneri și care au grijă să ofere asistență și mentorat în dezvoltarea specialiștilor. Sunt inițiative de a dezvolta servicii de intervenție timpurie și în Bălți, Cahul, dar fiecare serviciu are modul lui de organizare a activităților. Noi am ales acele servicii care sunt aproape de noi și de necesitățile beneficiarului nostru. Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel” din orașul Criuleni nu este doar pentru raionul Criuleni, dar și pentru copiii, părinții din raionul Dubăsari, localități din partea stângă a Nistrului, cu care avem o colaborare, cu medicii de familie de acolo și împreună oferim suport părinților și copiilor lor”, a spus Ina Cazacu.

Liliana Soltan, mamă a unui copil cu dizabilități și beneficiară a Centrului, a precizat că are 16 ani de experiență în educarea și îngrijirea unui copil cu dizabilități și încearcă să fie de folos părinților care nu cunosc ce este o dizabilitate a unui copil. „Contează mult ca din primii ani de viață părinții să fie implicați în totalitate. Din practica mea pot să le spun părinților că e bine să fie ajutați în educarea și dezvoltarea abilităților copiilor lor. Este important ca părintele să nu se sperie, să înțeleagă rolul lui și cât este de important suportul și ajutorul lui. Din momentul în care aflăm că copilul are o dizabilitate, trebuie să realizăm cum am putea și care ar fi posibilitățile noastre ca părinți să le fim de folos”, a punctat Liliana Soltan.

Centrul de intervenție timpurie „Lăstărel” din orașul Criuleni oferă servicii de suport copiilor cu dizabilități, începând cu cea mai fragedă vârstă. Acces la servicii de intervenție timpurie pentru copii de la 0 la 3 ani au familiile din raioanele Criuleni și Dubăsari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău