Centrala nucleară din Zaporojie, din nou deconectată de la rețeaua electrică, după bombardamente rusești (Energoatom)

  • 03 Noiembrie 2022 10:47
Centrala nucleară din Zaporojie, din nou deconectată de la rețeaua electrică, după bombardamente rusești (Energoatom)

Centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), cea mai mare din Europa, a rămas joi în totalitate fără curent, după ce bombardamentele rusești de miercuri au avariat singurele două linii electrice de înaltă tensiune care conectează centrala la rețeaua electrică a Ucrainei, lăsând-o doar cu generatoarele diesel, a declarat joi compania de stat ucraineană Energoatom, potrivit EFE, Reuters și Unian.

Energoatom, operatorul de stat al centralei nucleare din Ucraina, a anunțat joi într-un comunicat pe contul său de Telegram că centrala, situată pe teritoriul ucrainean, dar aflată în prezent sub control militar rusesc, este deconectată complet de la rețeaua electrică.

"Ieri, 2 noiembrie, cele două linii electrice de înaltă tensiune rămase, care conectează centrala nucleară din Zaporojie la rețeaua electrică ucraineană, au fost avariate în urma bombardamentelor rusești. Centrala a rămas fără curent la ora locală 23:04", a explicat compania.

Energoatom a adăugat că, din motive de siguranță, cele 20 de generatoare diesel de rezervă de la uzina s-au activat automat.

La ora actuală, alimentarea cu energie a fost optimizată, în funcțiune sunt doar nouă generatoare, întrucât uzina are suficientă energie pentru a satisface cerințele interne ale centralei, potrivit acesteia.

Reactoarele nr.5 și 6, care erau operaționale, sunt în prezent plasate în ceea ce se numește 'oprire la rece', în urma bombardamentelor, indică Energoatom.

"Există suficient combustibil diesel pentru a menține generatoarele de rezervă în decurs de 15 zile, în cazul în care curentul la centrala nucleară din Zaporojie rămâne complet tăiat. Dar începe numărătoarea inversă", se precizează în comunicatul companiei.

Potrivit Energoatom, "capacitatea Ucrainei de a garanta securitatea centralei de la Zaporojie este semnificativ limitată din cauza ocupației rusești și a intruziunii reprezentanților Rosatom în gestionarea activității uzinei". Rosatom este corporația de stat din Rusia pentru energie nucleară, care a preluat controlul centralei din Zaporojie.

Situația de la această centrală nucleară, a treia ca mărime din lume, îngrijorează atât Ucraina, cât și țările aliate deoarece se află într-o regiune care a fost anexată de Rusia și unde se dau lupte grele.

Bombardamente în zona centralei au loc încă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, de care Moscova și Kievul se acuză reciproc. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău