Centrala Fukushima | Autorităţile ar putea să fie nevoite să arunce în ocean deşeurile radioactive, care depăşesc acum un milion de tone

  • 10 Septembrie 13:13
Centrala Fukushima | Autorităţile ar putea să fie nevoite să arunce în ocean deşeurile radioactive, care depăşesc acum un milion de tone

Compania japoneză Tokyo Electric Power ar putea fi nevoită să arunce apa radioactivă – ce provine de la centrala nucleară distrusă Fukushima – în apele Oceanului Pacific deoarece rămâne fără spaţii de depozitare, a anunţat, marţi, ministrul Mediului.

Compania Tokyo Electric (Tepco), a colectat peste un milion de tone de apă contaminată provenite de la conductele de răcire folosite pentru prevenirea topirii miezului radioactiv începând cu 2011 când centrala a fost distrusă de un puternic cutremur şi de valul de tip tsunami.

"Singura opţiune va fi să o deversăm în mare şi să o diluăm", a precizat ministrul Yoshiaki Harada la Tokyo, în cadrul unei informări de presă. "Întreg guvernul va discuta despre acest subiect, însă eu îmi prezint simpla opinie".

Guvernul aşteaptă concluziile unui raport întocmit de o comisie de experţi înaintea luării unei decizii finale în privinţa modalităţii prin care să scape de apa radioactivă. Yoshihide Suga, secretarul general al Cabinetului, a menţionat într-o informare de presă separată că declaraţiile lui Harada sunt "opinii personale".

Tepco nu este în măsura să decidă în această privinţă însă va da curs unei dispoziţii deîndată ce guvernul va anunţa o decizie în acest sens, a precizat un purtător de cuvânt al companiei de utilităţi, care a făcut precizarea că unitatea va rămâne fără spaţiu de depozitare a apei contaminate până în 2022.

Harada nu a precizat care este volumul de apă ce ar trebui aruncat în ocean. Orice autorizare venită din partea guvernului privind deversarea deşeurilor în ocean va irita vecini precum Coreea de Sud, care a convocat luna trecută un oficial de rang înalt din cadrul ambasadei japoneze pentru a furniza explicaţii legate de modul în care va fi gestionată problema apei contaminate de la Fukushima. "Sperăm măcar să auzim detalii ale discuţiilor care se poartă la Tokyo astfel încât să nu avem parte de un anunţ-surpriză", a declarat un diplomat sud-coreean pentru Reuters, cerând să nu i se decline identitatea din cauza legăturilor bilaterale sensibile.

Ministerul sud-corean de Externe a transmis printr-un comunicat că a cerut Japoniei "să ia o decizie înţeleaptă şi prudentă în legătură cu această problemă". Relaţiile dintre aceste două naţiuni din sud-estul Asiei sunt deja reci din cauza diputei legate de compensarea coreenilor forţaţi să muncească în fabricile japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Centralele nucleare de pe coastă deversează în mod curent în oceane apă ce conţine tritium, un izotop de hidrogen care este greu de izolat şi este considerat relativ periculos. Compania Tepco se confruntă cu proteste din partea pescarilor şi a admis anul trecut că apele din tancurile sale conţine şi alţi agenţi contaminanţi în afară de tritium.

"Guvernul trebuie să respecte singura opţiune acceptată în privinţa mediului pentru a gestiona această criză a apei depozitată pe termen lung şi procesarea pentru eliminarea radioactivităţii, inclusiv a tritiumului", a transmis printr-un mesaj electronic Shaun Burnie, specialist de rang înalt din cadrul Greenpeace Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chişinău
19,46 °C
cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,1 m/s
Sun
16 °C
Mon
17 °C
Tue
17 °C
Wed
17 °C
Thu
16 °C

Curs oficial BNM 19 Octombrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3507 -0.0000
USD 17.4143 -0.0000
RON 4.0695 -0.0000
UAH 0.7026 -0.0000
RUB 0.2721 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău