Centrala Fukushima | Autoritățile ar putea să fie nevoite să arunce în ocean deșeurile radioactive, care depășesc acum un milion de tone
-
10 Septembrie 2019 13:13
Compania japoneză Tokyo Electric Power ar putea fi nevoită să arunce apa radioactivă – ce provine de la centrala nucleară distrusă Fukushima – în apele Oceanului Pacific deoarece rămâne fără spații de depozitare, a anunțat, marți, ministrul Mediului.
Compania Tokyo Electric (Tepco), a colectat peste un milion de tone de apă contaminată provenite de la conductele de răcire folosite pentru prevenirea topirii miezului radioactiv începând cu 2011 când centrala a fost distrusă de un puternic cutremur și de valul de tip tsunami.
"Singura opțiune va fi să o deversăm în mare și să o diluăm", a precizat ministrul Yoshiaki Harada la Tokyo, în cadrul unei informări de presă. "Întreg guvernul va discuta despre acest subiect, însă eu îmi prezint simpla opinie".
Guvernul așteaptă concluziile unui raport întocmit de o comisie de experți înaintea luării unei decizii finale în privința modalității prin care să scape de apa radioactivă. Yoshihide Suga, secretarul general al Cabinetului, a menționat într-o informare de presă separată că declarațiile lui Harada sunt "opinii personale".
Tepco nu este în măsura să decidă în această privință însă va da curs unei dispoziții deîndată ce guvernul va anunța o decizie în acest sens, a precizat un purtător de cuvânt al companiei de utilități, care a făcut precizarea că unitatea va rămâne fără spațiu de depozitare a apei contaminate până în 2022.
Harada nu a precizat care este volumul de apă ce ar trebui aruncat în ocean. Orice autorizare venită din partea guvernului privind deversarea deșeurilor în ocean va irita vecini precum Coreea de Sud, care a convocat luna trecută un oficial de rang înalt din cadrul ambasadei japoneze pentru a furniza explicații legate de modul în care va fi gestionată problema apei contaminate de la Fukushima. "Sperăm măcar să auzim detalii ale discuțiilor care se poartă la Tokyo astfel încât să nu avem parte de un anunț-surpriză", a declarat un diplomat sud-coreean pentru Reuters, cerând să nu i se decline identitatea din cauza legăturilor bilaterale sensibile.
Ministerul sud-corean de Externe a transmis printr-un comunicat că a cerut Japoniei "să ia o decizie înțeleaptă și prudentă în legătură cu această problemă". Relațiile dintre aceste două națiuni din sud-estul Asiei sunt deja reci din cauza diputei legate de compensarea coreenilor forțați să muncească în fabricile japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Centralele nucleare de pe coastă deversează în mod curent în oceane apă ce conține tritium, un izotop de hidrogen care este greu de izolat și este considerat relativ periculos. Compania Tepco se confruntă cu proteste din partea pescarilor și a admis anul trecut că apele din tancurile sale conține și alți agenți contaminanți în afară de tritium.
"Guvernul trebuie să respecte singura opțiune acceptată în privința mediului pentru a gestiona această criză a apei depozitată pe termen lung și procesarea pentru eliminarea radioactivității, inclusiv a tritiumului", a transmis printr-un mesaj electronic Shaun Burnie, specialist de rang înalt din cadrul Greenpeace Germania.