Centenarul Unirii | „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, la Chișinău (FOTO)

  • 03 August 2018 09:47
Centenarul Unirii | „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, la Chișinău (FOTO)

Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”, care conține lucrări de artă cu tematică religioasă a ajuns zilele acestea și la Chișinău. Proiectul marchează 100 de ani de la Marea Unire din 1918.

Mai multe lucrări de artă cu tematică religioasă  a 40 de artiști plastici de pe ambele maluri ale Prutului au fost vernisate la Muzeul Național de Artă de la Chișinău. În toate lucrările: de la icoană la pictură de șevalet și sculptură, de la arta populară la cea cultă, este prezent simbolul Crucii. Inițiatorul expoziției, părintele Ioan Cojan, stareț al Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul din Alba Iulia.

„Vrem  ca această expoziție să fie o mărturisire a dragostei acestui popor și pentru Hristos, și a lui Hristos pentru acest popor, dar și unul față de altul. Sunt lucruri care ne unesc”, a afirmat Ioan Cojan.

Până acum, expoziția a fost vernisată la Alba Iulia, Iași și Sibiu, cu suportul Asociației „Eleon”. Directorul acesteia,  Horațiu Iovănaș crede că aceste picturi sunt cel mai potrivit mod de a marca Unirea de la 1918.

„Expoziția este un eseu ce are ca temă mesajul Crucii, pe care l-am considerat cel mai bun, cel mai potrivit pentru a comemora Centenarul Marii Uniri, dar și jertfa tuturor înaintașilor noștri, care au sacrificat propria viață pentru neam”, a subliniat Horațiu Iovănaș.

Printre artiștii care au adus la Chișinău câteva lucrări este și Dan Mohanu. „Crucea a trecut Prutul într-un fel și apoi să-și continue drumul, întorcându-se de unde a plecat. Una dintre imaginile pe care am prezentat-o e de la mănăstirea Lainici. E o imagine trasnsfigurată a bisericii Mănăstirii Lainici, ea însăși fiind biserică de frontieră, era locul de vamă, de trecere dintre Transilvania și Țara Românească”, susține Dan Mohanu.

În lucrările sculptorului Ion Zderciuc din Republica Moldova predomină, de asemenea, semnul Crucii. Artisul mărturisește că aceste sculpturi sunt o reflexie a căutărilor de sine.

Am sugerat o idee despre o Cruce călătoare. Crucea pe care o duce fiecare creștin în spatele său, cum i-am mai spune noi „povara vieții”, a menționat sculptorul.

Cei care au venit să vadă expoziția spun că au rămas impresionați, mai ales că pe lângă picturi, au fost vernisate și obiecte folosite în practica religioasă - icoane, pristolnice.

„Văd pentru prima dată o expoziție ca aceasta. E deosebită prin semnul Crucii care există în fiecare lucrare, crucea este simbolul luptei și credinței noastre. Am văzut și fotografie și lucrări pe pânză. Iată și această ie frumoasă și veche, ea păstrează rădăcinile noastre”, a spus un vizitator.

„E o expoziție bogată și îmi place că este o combinație de tradițional și modern în abordarea artei și a crucii”.

Expoziția „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” va fi deschisă publicului de la Chișinău până în septembrie. Apoi lucrările vor fi găzduite la  Cluj-Napoca, Timișoara și București.

Autor: Cristina Popușoi

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău