Centenarul Marii Uniri | Peste 100 de sculpturi monumentale, expuse la Castelul Cantacuzino

  • 15 Iunie 2018 19:35
Centenarul Marii Uniri | Peste 100 de sculpturi monumentale, expuse la Castelul Cantacuzino

Lucrări monumentale, realizate din aproximativ 80 de tone de material, vor putea fi vizitate, începând de sâmbătă, într-un parc, la Castelul Cantacuzino, în cadrul expoziției ''100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile'', dedicată Centenarului Marii Uniri.

"Peste 100 de sculpturi, unele de peste 6 metri înălțime, realizate din aproximativ 80 de tone de material, vor fi prezentate începând din 16 iunie, la Castelul Cantacuzino, în expoziția '100 de ani România. 100 de sculpturi. 100 de zile', un eveniment dedicat aniversării Centenarului. Expoziția care se va încheia pe 24 septembrie aduce în atenția iubitorilor de artă sculpturile realizate de unii dintre cei mai apreciați artiști", anunță Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino, inițiatorul proiectului, într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Vor fi expuse, printre altele, sculpturi realizate de Peter Jecza, George Apostu, Liviu Mocan, Darius Hulea, Eugen Petri, Vasile Călin Filip, Gyury Csaba și Nicolae Fleisig, lucrări realizate din andezit, lemn, metal, marmură, bronz, piatră, ciment, granit, sticlă, oțel și alamă.

Cele peste 100 de sculpturi își vor valorifica tridimensionalitatea prin amplasarea lor într-un sit istoric, neoromânesc, celebrând astfel dialogul dintre începutul și contemporaneitatea României, în timp ce expoziția invită la cunoaștere, cercetând trecutul și analizând bogăția de perspective, abordări și interpretări ce surprind pluridimensionalitatea sculpturii actuale.

Lucrările vor fi expuse în grădina Castelului și în spațiul interior al Galeriei de Artă a monumentului istoric. Pentru această expoziție au fost realizate, printr-o intervenție artistică și simbolistică, o serie de noi trasee de promenadă, unde nume reprezentative ale sculpturii românești postbelice și contemporane vor invita vizitatorii să descopere atât o viziune cuprinzătoare asupra discursului plastic al sculpturii, cât și noi perspective de asumare a viitorului.

Lucrările provin din colecții publice și private, dar și din selecția realizată în urma concursului de proiecte organizat de Castelul Cantacuzino, iar pentru o reprezentare cât mai vizibilă a evenimentului și a creațiilor, va fi editat un catalog ce va cuprinde sculpturile ce fac parte din proiectul inițiat de Galeria de Artă a Castelului Cantacuzino. Expoziția este organizată sub îndrumarea Fundației Triade în colaborare cu sculptorul Eugen Petri.

Castelul Cantacuzino a fost deschis spre vizitare în 2010, iar în 2015, a fost inaugurată Galeria de Artă, prima expoziție fiind dedicată pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat apoi lucrări grafice ale artiștilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, dar și expoziții de artă contemporană cu lucrări ale artiștilor Andrei Gamarț, Nadine Kseibi, Mirela Iordache și a Societății Artiștilor Figurativi din România. Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, monumentul devenit istoric fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne construcții din Europa. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău