Centenarul Marii Uniri, la Suceava | Ediție specială a Colocviilor Putnei

  • 11 Iulie 2018 09:21
Centenarul Marii Uniri, la Suceava | Ediție specială a Colocviilor Putnei

Centrul de Cercetare și Documentare "Ștefan cel Mare" al Mănăstirii Putna marchează Centenarul Marii Uniri prin organizarea unei ediții speciale, a XXI-a, a Simpozionului internațional de istorie "Colocviile Putnei", scrie Agerpres.

La această ediție a Colocviilor Putnei, ce se va desfășura în perioada 11-15 iulie, vor participa istorici de la facultățile de istorie din Iași și București, de la Institutul de Istorie "N. Iorga" și Institutul de Istoria Artei "G. Oprescu" ale Academiei Române, de la Institutul Național al Patrimoniului, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu și de la alte instituții culturale din România și din străinătate.

Potrivit organizatorilor, sesiunile de comunicări științifice se vor desfășura miercuri, joi și sâmbătă la Mănăstirea Putna iar, pe lângă teme legate de Anul Centenar, vor fi abordate subiecte specifice Colocviilor Putnei: epoca Sfântului Ștefan cel Mare, istoria Mănăstirii Putna și istoria mănăstirilor din Bucovina în perioada de ocupație austriacă.

''Dintre temele abordate menționăm: invocarea lui Ștefan cel Mare și a Mănăstirii Putna în discursul unionist din 1917-1918, stindardul lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Zografu - Sfântul Munte Athos - în contextul anilor 1917-1918, între Prut și Nistru în secolul al XV-lea - gânduri de arheolog, ideea imperială în țările române, tributul Moldovei la sfârșitul domniei lui Ștefan cel Mare, armele lui Ștefan cel Mare, preliminariile războiului moldo-polon (1497), un epitrahil de la Ștefan cel Mare regăsit la Atena, iconografii cu caracter trinitar în pictura murală din Moldova în secolele XV-XVI, școlile de broderie și de muzică ale Mănăstirii Putna, statutul monahilor în Moldova medievală'', precizează organizatorii.

Deschiderea simpozionului va avea loc în prezența arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, Pimen, în cadrul festivității din Sala Mare a Casei Domnești urmând să se lanseze ultimele numere apărute din revista "Analele Putnei", o ediție anastatică a cunoscutei lucrări publicate în anul 1905 de preotul Dimitrie Dan "Mânăstirea și comuna Putna", precum și alte lucrări ale colaboratorilor Centrului "Ștefan cel Mare".

Centrul de Cercetare și Documentare "Ștefan cel Mare" al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005 și are ca scop cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.

De la înființare până în prezent, centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și la Institutul "Nicolae Iorga" din București douăzeci de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei, iar cu ediția a noua a fost inclusă și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în perioada ocupației austriece, având în vedere caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada 1775-1918. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău