Centenarul Marii Uniri | Congres privind rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii cu sute de pedagogi din România, Moldova, Ucraina și Serbia

  • 07 August 2018 08:28
Centenarul Marii Uniri | Congres privind rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii cu sute de pedagogi din România, Moldova, Ucraina și Serbia

Câteva sute de pedagogi din România, Moldova, Ucraina și Serbia participă, în perioada 6-9 august, la un congres găzduit, în Anul Centenarului Marii Uniri, de Alba Iulia, a informat Asociația Generală a Învățătorilor din România, citată de Agerpres.

Vor fi susținute numeroase cursuri și ateliere și vor fi invitați speciali din mediul didactic și cultural. Edituri prestigioase își vor prezenta noutățile și vor distribui pachete gratuite participanților, se arată în comunicatul Asociației.

În cadrul forumului, va fi evocat și rolul dascălilor în înfăptuirea Unirii. 'La 1 Decembrie 1918 au participat ca delegați de drept câte 2 delegați de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învățătorești din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș și câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 școli secundare, institute teologice, pedagogice și școli civile românești. Cadre didactice au mai participat atunci și ca delegați aleși în cercurile electorale românești, dar și delegați reprezentând societăți culturale sau secțiuni comitatense ale gărzii naționale. Pe lângă acești învățători și profesori cu drept de vot au mai fost prezente la Marea Adunare Națională alte sute de cadre didactice, însoțind sătenii români din toate zările Transilvaniei', se menționează în comunicatul citat.

Organizatorii dau asigurări că participanții la congres vor avea parte de o serie de 'surprize și momente memorabil de înălțătoare'.

La eveniment și-a anunțat prezența, potrivit comunicatului, și Nicolae Furdui Iancu, învățător timp de mai mulți ani în Alba Iulia, orașul în care interpretul de muzică populară locuiește.

AGIRo este o asociație nonguvernamentală, continuatoare, potrivit celor menționate pe site-ul său, a Asociației Generale a Învățătorilor din România cu statut autentificat în 1927 și a cărei activitate a fost abuziv întreruptă în 1945, reactivată prin hotărârea celui de al 28-lea Congres Național al Învățătorilor din România și a Învățătorilor Români de peste Hotare de la Arad, în octombrie 2006.

Potrivit aceleași surse, AGIRo funcționează ca o federație, având în jumătate dintre județe asociații județene ale învățătorilor care sunt membre AGIRo, iar în cealaltă jumătate a județelor sucursale județene ale AGIRo. 'Mai avem sucursale în alte 7 state în care există comunități românești', se precizează pe site-ul asociației. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frățilă)
ID: 5496725; Auth: /fam/fa

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău