Celulă de criză pentru sprijinul călătorilor de pe ruta feroviară Chișinău-Iași-Chișinău

  • 01 Martie 2022 15:05
Celulă de criză pentru sprijinul călătorilor de pe ruta feroviară Chișinău-Iași-Chișinău

Având în vedere încetarea activității Aeroportului Internațional Chișinău și direcționarea tuturor călătoriilor către Aeroportul Internațional Iași, unicul transport funcțional în masă din și în Republica Moldova este trenul Chișinău-Iași-Chișinău. În situația de față, a fost creată o celulă de criză pentru sprijinul călătorilor, a comunicat Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru a declarat că grupul de lucru este creat de Asociația Patronală a Industriei Turismului din Moldova, Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor Moldova și întreprinderea Calea Ferată din Moldova. Acestea pregătesc zilnic pentru călătorii din Ucraina, pentru organizații și persoane individuale, un anumit număr de pachete alimentare. Problema este că acum sunt depășiți de situație, întrucât se înregistrează un număr foarte mare de pasageri. Cu așa ritm, va fi necesară a doua rută spre Iași. Deja se examinează o astfel de oportunitate, spune Iurie Calestru.

Directorul de programe la IDEP a venit cu un apel către cei care vor și pot să ajute, ca dimineața să vină la Gara Centrală și să ofere pachete alimentare pentru călătorii sinistrați din Ucraina. Cei care călătoresc cu trenul trebuie să aibă pașaport valid. Dacă doresc să zboare din Aeroportul Iași, se cere să verifice cerințele epidemiologice impuse.

Sergiu Manea, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului, a venit cu un apel de solidaritate cu poporul ucrainean. A rugat toți cetățenii țării să îi susțină pe refugiații care se opresc în Moldova sau o tranzitează.

De la Chișinău trenul pornește la 6.40 și ajunge la Iași la 11.13. Înapoi pornirea este la 17.40 și la Chișinău trenul ajunge la 21.52. Cursele se organizează în fiecare zi. Biletele pot fi procurate online sau la ghișeele caselor gărilor. În România pot fi procurate direct de la însoțitorii de vagon. În aceste zile, există și transport gratuit la aerogara din Iași. A crescut numărul frecvențelor pe anumite curse operate de pe Aeroportul Iași, iar cursele Wizz Air suspendate temporar au revenit deja în program. Toată informația poate fi verificată în regim online pe site-ul aeroportului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău