Cele mai scumpe orașe din lume

  • 18 Noiembrie 2020 09:37
Cele mai scumpe orașe din lume

Paris și Zurich sunt, alături de Hong Kong (care își păstrează poziția), orașele în care costul vieții este cel mai ridicat, locuri cedate de Singapore și Osaka, care acum ocupă locurile patru și cinci, potrivit rezultatelor unui studiu publicat miercuri de săptămânalul The Economist, informează AFP, potrivit DIGI24.ro.

Cea mai mare schimbare este reprezentată de saltul făcut de Teheran, care a urcat 27 de locuri din cauza impactului sancțiunilor impuse de SUA, conform acestui studiu privind costul global al vieții în 2020, notează sursa citată

Impactul pandemiei asupra dolarului este principalul factor care determină modificarea costului vieții în multe țări, se subliniază în raport.

"Pandemia de COVID-19 a determinat devalorizarea dolarului american pe măsură ce monedele din Europa Occidentală sau nordul Asiei s-au consolidat, ceea ce a avut consecințe asupra prețului bunurilor și al serviciilor", notează Upasana Dutt, una din autorii raportului.

"Paris și Zurich s-au alăturat Hong Kongului în fruntea clasamentului din cauza creșterii euro și a francului elvețian comparativ cu dolarul", notează raportul, care precizează că prețurile din Singapore au scăzut în special din cauza unei cereri mai scăzute ca urmare a exodului muncitorilor străini.

În Osaka, "prețurile de consum au stagnat, iar guvernul japonez a subvenționat atât costurile, cât și transportul public", conform studiului.

În ceea ce privește SUA, New York a coborât un loc, ajungând pe locul al șaptelea la egalitate cu Geneva, iar Los Angeles a ajuns pe locul al nouălea, la egalitate cu Copenhaga.

În acest proces, costul vieții a scăzut mai ales în privința îmbrăcăminții deoarece mulți angajați, nevoiți să lucreze de acasă din cauza măsurilor de izolare ca urmare a pandemiei, au amânat achiziționarea de noi ținute.

Pe de altă parte, telemunca a determinat o creștere a achizițiilor de aparate electronice, categorie de produse pentru care prețurile au crescut cel mai mult, potrivit aceluiași studiu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău