Cele mai populare teorii ale conspirației despre pandemiile din trecut. Cum a apărut teoria războiului biologic

  • 02 Aprilie 20:44
Cele mai populare teorii ale conspirației despre pandemiile din trecut. Cum a apărut teoria războiului biologic

Maladiile infecțioase și pandemiile au fost însoțite de-a lungul istoriei de mai multe zvonuri și informații false, afirmă DPA într-un articol publicat joi, citat de Agerpres.

 Confruntându-se cu o amenințare invizibilă, anumiți oameni dau dovadă de multă creativitate în încercarea lor de a găsi un sens pentru lucrurile pe care nu pot să le înțeleagă sau să le vadă în mod direct.

Otrăvirea fântânilor

În timpurile străvechi, molimele erau considerate pedepse trimise de către zei. În anul 430 î.e.n., epidemia de ciumă de la Atena ar fi ucis un sfert din populația orașului.

"În rândul locuitorilor din Atena circula zvonul potrivit căruia spartanii, dușmanii atenienilor, ar fi otrăvit fântânile", a explicat Karl-Heinz Leven, un istoric în științe medicale la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania.

 

Factorul declanșator al acelei epidemii de ciumă a rămas necunoscut până în zilele noastre.

Țapi ispășitori

Fântânile au fost de asemenea o sursă de suspiciune în timpul epidemiei de ciumă bubonică din secolul al XIV-lea e.n., care a decimat Europa.

De la acea dată, zvonurile care au început să circule spuneau că evreii ar fi otrăvit apa, iar numeroase comunități evreiești au fost alungate din orașe și mulți membri ai lor au fost uciși.

În prezent, este dovedit științific că "Moartea Neagră" a fost răspândită de purici și putea să se transmită de la o persoană la alta inclusiv pe calea aerului.

Război biologic

O altă teorie comună a conspirației legată de bolile infecțioase este aceea a războiului biologic. Ea a apărut în Statele Unite spre sfârșitul Primului Război Mondial, când gripa spaniolă începuse să se răspândească.

"Mulți au crezut, de exemplu, că aspirina fusese îmbogățită cu o substanță cauzatoare de boli și a fost importată în America", a declarat Nicolai Hannig, un istoric din Munchen.

Sursa epidemiei de gripă spaniolă a fost studiată pentru prima dată în anii 1930, iar cercetătorii au descoperit că aceasta era de origine virală.

Sursa: Digi24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14
Cer fragmentat
Umiditate:71 %
Vint:2,1 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
16
Sat
15
Sun
16

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău