Cele mai periculoase 12 virusuri din lume
-
11 Martie 2020 12:49
Noul coronavirus, izbucnit pentru prima dată în China, a ajuns și în Europa unde a provocat pierderi de vieți omenești, dar și pagube serioase în sectorul economic. Cea mai afectată țară europeană este Italia.
Potrivit Digi24.ro, LiveScience a realizat un top al celor mai periculoase 12 virusuri cunoscute până în prezent, ținând cont de rata de mortalitate.
Virusul Marburg - a fost descoperit pentru prima dată în 1967 într-un laborator din Germania unde mai mulți oameni s-au infectat după ce au intrat în contact cu maimuțe aduse din Uganda. A fost considerat asemănător cu Ebola, iar în Germania a avut o mortalitate de 25% în 1967. În Congo, în perioada 1998-2000, și în Angola în 2005, rata de mortalitate a ajuns la 80% potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Ebola - prima datare a virusului Ebola a fost în 1976 în Congo și Sudan. Virusul a izbucnit simultan în ambele țări. Ebola se răspândește prin intrarea în contact cu sânge sau alte fluide corporale ale unui persoane infectate și se manifestă prin febră hemoragică ce duce la cedarea organelor. Rata de mortalitate este de 50% și poate urca până la 71%.
HIV - este considerat cel mai periculos și letal virus al perioadei moderne. Potrivit specialiștilor, aproximativ 32 de milioane de oameni au murit din pricina HIV din 1980 până în prezent. Există medicamente antivirale puternice care țin virusul sub control, iar persoanele infectate pot trăi ani buni.
Variolă - în 1980 World Health Assembly a decretat că acest virus a fost eradicat. Înainte ca vaccinurile pentru variolă să fie descoperite și perfecționate, una din trei persoane infectate murea. Doar în secolul 20, variola a ucis 300 de milioane de oameni.
Hantavirus - este un virus care atacă sistemul respirator și nu se transmite de la om la om, ci de la șoareci la om. Statele Unite s-au confruntat pentru prima dată cu virusul în 1993 când doi tineri au acuzat probleme respiratorii. Autoritățile au descoperit în urma cercetărilor că cei doi luaseră virusul de la un șoarece. Peste 600 de persoane din Statele Unite au avut virusul, iar 36% au murit, potrivit CDC.
Gripa spaniolă - virusul responsabil de gripa spaniolă a creat o adevărată pandemie în 1918. Nu mai puțin de 40% din populația globului a fost infectată, iar aproximativ 50 de milioane de persoane au murit.
Febra Dengue - a apărut pentru prima dată în anii '50 în Filipine și Thailanda și s-a răspândit în toate regiunile tropicale și subtropicale ale globului. Virusul este purtat și răspândit de țânțari și între 50 și 100 de milioane de oameni se îmbolnăvesc în fiecare an, potrivit OMS. Rata de mortalitate este de 2,5%, însă dacă boala este lăsată netratată rata de mortalitate poate atinge 20%.
Rotavirus - este un virus care atacă în special copiii. Două tipuri de vaccinuri sunt deja disponibile. Potrivit OMS, aproximativ 453.000 de copii cu vârste sub 5 ani au murit din cauza rotavirusului în 2008. Țările care au introdus vaccinurile au raportat un declin considerabil al cazurilor de deces și chiar de spitalizare.
SARS-CoV - SARS a apărut pentru prima dată în 2002 în China. Cel mai probabil, cauza virusului au fost liliecii. SARS s-a răspândit în 26 de țări din întreaga lume, a infectat 8.000 de persoane și a provocat 770 de decese în doi ani. Se estimeaza că SARS a avut o rată de mortalitate de 9,6%. Nu s-a mai raportat niciun caz din 2002.
SARS-CoV-2 - actualul coronavirus cu care ne confruntăm. Are o rată de mortalitate de 2,3% și atacă în special persoanele în vârstă și care mai suferă și de alte boli cronice. Se manifestă prin probleme respiratorii, tuse seacă și febră și poate conduce în cazurile grave la pneumonie. A fost descoperit pentru prima dată în decembrie anul trecut, în Wuhan - China.
MERS-CoV - MERS a izbucnit în 2012 în Arabia Saudită, iar un alt focar a fost raportat în Coreea de Sud în 2015. Aparținea aceleeași familii de virusuri precum SARS-CoV și SARS-CoV-2 și se crede că provine tot de la lilieci. Prezintă aceleași simptone: febră, tuse și probleme respiratorii. Are o rată de mortalitate între 30 și 40% și este cel mai letal virus din familia coronavirusurilor care trece de la animale la oameni.