Cele mai multe petiții depuse la Parlament vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, la asistență medicală și la protecție socială

  • 22 Ianuarie 13:40
Cele mai multe petiții depuse la Parlament vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, la asistență medicală și la protecție socială

Aproape 3800 de petiții și adresări verbale au depus cetățenii la Parlament, în 2023. Cele mai multe vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, la asistență medicală și la protecție socială. Din numărul total de petiții, peste 2400 au fost examinate în Parlament, iar celelalte au fost transmise organelor competente. Potrivit Asociației Promo-LEX, faptul că o treime dintre petiții au fost redirecționate este un indicator că la capitolul comunicarea cu cetățenii, Legislativul mai are de lucru, transmite Radio Chișinău.

Parlamentul anunță într-un comunicat de presă că anul trecut a înregistrat aproape 3800 de petiții și adresări verbale din partea cetățenilor. Cele mai multe vizează pretinsele încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, ale dreptului la asistență medicală și la protecție socială, precum și probleme privind dezvoltarea infrastructurii. Din numărul total de petiții, peste 2400 au fost examinate în Parlament, celelalte fiind transmise organelor competente.

Asociația Promo-LEX care monitorizează activitatea parlamentară, consideră că la capitolul comunicarea cu cetățenii, Parlamentul mai are de lucru. Experta Mihaela Duca-Anghelici.

„Așa cum Promo-LEX a prezentat raportul privind monitorizarea activității Parlamentului în decembrie 2023, noi am constatat că, comunicarea Parlamentului cu cetățenii este încă deficitară (…). Am remarcat în comunicatul Parlamentului faptul că circa 35% din petiții adresate Parlamentului au fost redirecționate altor organe competente. Creșterea acestui număr de petiții redirecționate vorbește despre faptul că cetățenii nu cunosc în privința căror domenii se pot adresa Parlamentului. Aici putem înțelege că Parlamentul comunică insuficient domeniile pe care le acoperă”, a menționat experta.

Totodată, experta atrage atenția asupra faptului că în comunicatul său Parlamentul nu a menționat nimic despre petițiile adresate deputaților, făcând referire doar la cele care au ajuns la secretariatul instituției. Potrivit Mihaelei Duca-Anghelici, statistica ar fi fost cu totul alta.

La fel, noi am văzut că Parlamentul încearcă să depună eforturi pentru a promova sistemul online e-petiții. Însă pagina Parlamentului nu mereu lucrează. Ori, de exemplu, Promo-LEX a constata că în perioada iulie 2021-iulie 2023, pagina web a Legislativului a picat de cel puțin 24 de ori și a constituit aproximativ 31 de ore”, a spus Mihaela Duca-Anghelici.

În raportul său, Promo-LEX subliniază că Parlamentul mai are lacune la capitolul plasarea informațiilor despre audiențe pe pagina web oficială, dar și în privința comunicării și organizării audiențelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău