Cele mai bune cinci țări din Europa pentru a începe un business
-
01 Septembrie 2024 15:55
Euronews.com a realizat o listă cu țările din Europa în care antreprenorii pot face față mai ușor provocărilor legate de înființarea unei afaceri. Deși unele țări de pe continent pot avea reglementări mai stricte care pot fi dificile pentru cetățenii din afara UE, altele sunt foarte deschise și primitoare atât pentru investitorii și oamenii de afaceri din țările respective, cât și față de străini.
Ca urmare a COVID-19 și a impactului crizei energetice, Europa a făcut mai multe eforturi pentru a sprijini și a primi IMM-urile. În prezent, are o serie de scheme de finanțare și sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, cum ar fi Programul privind piața unică, Mecanismul pentru interconectarea Europei (CEF) și Orizont Europa, scrie economedia.ro.
Potrivit Statista, în 2023, Uniunea Europeană avea aproximativ 24,4 milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), care angajau aproape 85 de milioane de persoane. Acestea reprezentau aproximativ 99,8% din totalul întreprinderilor înființate și funcționale de pe continent și constituiau coloana vertebrală a regiunilor și orașelor mai mici.
Cât de ușor este să faci afaceri în străinătate înseamnă să iei în considerare câțiva factori-cheie. Indicele Ease of Doing Business al Băncii Mondiale a clasificat acești factori în 10 parametri.
Acestea includ:
-Începerea unei afaceri
-Gestionarea autorizațiilor de construcție
-Obținerea energiei electrice
-Înregistrarea proprietății
-Obținerea creditului bancar
-Protejarea investitorilor minoritari
-Plata impozitelor
-Comerțul transfrontalier
-Executarea contractelor
-Rezolvarea insolvenței
Iată câteva dintre cele mai ușoare țări din Europa pentru a începe o afacere:
Irlanda
Republica Irlanda este una dintre cele mai populare alegeri pentru începerea unei afaceri în Europa, datorită faptului că este o economie cu venituri ridicate, foarte dezvoltată digital. Potrivit 1Office, utilizarea smartphone-urilor a atins 90%, iar accesul la internet în gospodării atinge, de asemenea, 92%, stabilind o bază bună pentru întreprinderile cu produse tehnologice și digitale. Având în vedere că Enterprise Ireland investește în aproximativ 200 de întreprinderi nou înființate în fiecare an, țara transmite un mesaj foarte puternic și primitor antreprenorilor din întreaga lume.
Conform studiului Doing Business in the European Union 2020 al Băncii Mondiale: Irlanda, mai multe orașe irlandeze se clasează pe un loc fruntaș la mulți dintre parametrii de mai sus. În Cork, întreprinderile pot aplica foarte rapid contractele și pot obține electricitate fără probleme. Dublinul stă bine și în ceea ce privește aceste două aspecte, precum și înființarea de întreprinderi. Waterford este cel mai eficient în ceea ce privește eliberarea autorizațiilor de construcție, în timp ce Galway este cel mai bun la înregistrarea proprietăților, precum și la înființarea unei întreprinderi.
Faptul că Irlanda este membră a Uniunii Europene, a OCDE și a zonei euro, precum și utilizarea monedei euro și faptul că engleza este una dintre principalele limbi, sunt, de asemenea, factori foarte atractivi pentru antreprenorii europeni. Acest lucru se datorează ușurinței sporite de a face afaceri, unei piețe mai mari în UE și economiilor de costuri în ceea ce privește lipsa taxelor de schimb valutar sau de traducere.
Antreprenorii din Regatul Unit, Islanda, Norvegia, Elveția și UE nu au nevoie de niciun permis sau viză pentru a se stabili în Irlanda. Țara facilitează, de asemenea, înființarea și înregistrarea la distanță a companiilor pentru cetățenii din afara UE. De asemenea, Irlanda are una dintre cele mai scăzute rate ale impozitului pe profit din lume, de 12,5%, și un tratat de evitare a dublei impuneri cu aproximativ 72 de țări până în prezent.
Bulgaria
Bulgaria este un nou centru de afaceri foarte favorizat în Europa de Est datorită birocrației relativ reduse implicate în înființarea unei societăți, care durează doar câteva săptămâni. Costurile administrative sunt, de asemenea, foarte scăzute, în comparație cu majoritatea țărilor din Europa, iar impozitul pe profit este de numai 10%.
Societățile străine nu au restricții legale în ceea ce privește achiziționarea de terenuri în țară și trebuie să plătească doar costurile operaționale după înregistrare. Întreprinzătorii din UE pot beneficia, de asemenea, de forță de muncă ieftină, de forță de muncă foarte calificată și multilingvă și de un cost al vieții relativ scăzut, având în același timp acces la piața unică europeană datorită faptului că Bulgaria face parte din UE.
Poziția geopolitică a Bulgariei în sud-estul Europei oferă, de asemenea, acces convenabil la alte piețe consacrate, precum Grecia și Turcia, deschizând în același timp oportunități în Serbia și Macedonia de Nord.
Bulgaria permite, de asemenea, înregistrarea societăților la distanță. Cu toate acestea, corupția rămâne încă o problemă în țară, care trebuie luată în considerare atunci când se analizează ce tip de afacere să se înființeze și în ce parte a țării să se stabilească.
Olanda
Potrivit Forumului Economic Mondial, Olanda este a cincea cea mai mare economie din Uniunea Europeană, cu un produs intern brut de aproximativ 990,6 miliarde de dolari (918,7 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 5,96% din economia UE.
Situată foarte convenabil în Europa de Vest, Țările de Jos are o forță de muncă extrem de cosmopolită, foarte educată și calificată. Guvernul olandez oferă o serie de scheme de sprijinire a afacerilor și stimulente fiscale pentru noile întreprinderi. Deși rata impozitului pe profit este puțin mai mare decât alte opțiuni europene, de 25,8%, un număr de proprietari de întreprinderi ar putea considera că merită prețul, pentru locație și accesul pe piață.
Printre stimulente se numără o indemnizație pentru întreprinzători, precum și o decizie de 30%. Aceasta le permite angajatorilor să plătească 30% din salariile talentelor străine fără să li se deducă impozitul. În plus, guvernul sprijină cercetarea și dezvoltarea, precum și inovarea prin rambursarea unei varietăți de costuri pentru companiile care efectuează cercetări științifice sau dezvoltă noi produse inovatoare, printre altele.
Olanda este favorizată în special de antreprenorii cu companii avansate din punct de vedere tehnologic, cum ar fi robotica și inteligența artificială, precum și comerțul cu amănuntul.
Suedia
Cu o infrastructură și o tehnologie de talie mondială, Suedia a fost clasată pe locul al doilea în Indexul de pregătire pentru rețele 2020. Acest indice măsoară gradul de pregătire digitală al unei țări și dorința populației, a întreprinderilor și a guvernului de a utiliza pe deplin tehnologia disponibilă.
Ca atare, Suedia este un alt centru de start-up și de afaceri pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei din întreaga lume, cu un număr foarte mare de persoane care adoptă rapid noile tehnologii. Printre companiile suedeze notabile se numără Ericsson, Astra Zeneca, Volvo și Sandvik, precum și Klarna și Spotify, printre altele.
Suedia fiind, de asemenea, cea mai mare economie scandinavă, are, de asemenea, un sector al construcțiilor înfloritor, cu o acoperire excelentă în Europa de Nord, care atrage, de asemenea, antreprenori în construcții și contribuie la o infrastructură solidă. Un guvern stabil și niveluri scăzute de corupție contribuie, de asemenea, la farmecul țării.
Marea Britanie
Conform British Business Bank, aproximativ 360 000 de noi întreprinderi sunt înființate în Regatul Unit în fiecare an. Formarea unei companii este, de asemenea, relativ rapidă, ușoară și ieftină, cererile poștale fiind procesate în termen de opt până la 10 zile, iar cererile online, în termen de 24 de ore.
Cu una dintre cele mai diverse economii și forțe de muncă din Europa, Regatul Unit dispune, de asemenea, de măsuri de sprijinire a întreprinderilor în primii ani de activitate, când profitabilitatea este scăzută. De asemenea, oferă scutiri fiscale la sfârșitul vieții unei întreprinderi, în ceea ce privește veniturile obținute din vânzarea activelor.
În plus, Regatul Unit are un sistem fiscal și juridic puternic, cu procese eficiente și o rată a impozitului pe profit de 25% pentru toate societățile cu răspundere limitată. În prezent, o treime dintre adulți dețin o diplomă de studii superioare, iar forța de muncă este foarte calificată și adaptabilă.
O serie de oportunități de crowdfunding, capital de risc și investiții angelice sunt, de asemenea, disponibile pentru antreprenori, precum și subvenții guvernamentale, finanțare și consiliere, prin intermediul diferitelor departamente guvernamentale.